Bloomberg: Magyarország már befektetésre ajánlott az országkockázat alapján

2016. február 24. 15:48

A Bloomberg által idézett elemzők egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a kormányzat lépéseinek köszönhetően Magyarország kikerülhet a bóvli kategóriából és a hitelminősítők a befektetésre ajánlott országok közé sorolhatják. Ennek fő okaként többek között az államadósság csökkentését, a költségvetési hiány alacsonyan tartását és a jó növekedési kilátásokat nevezik meg.

2016. február 24. 15:48

Két hét van hátra addig, amíg a nagy hitelminősítők elkezdik újraértékelni a Kelet-Európai országok államadósságát. A CDS-felárak (országkockázati mutató) alapján a Moody's hitelminősítőnél már befektetésre ajánlott kategóriát, Baa3-as osztályzatot indokolna hazánk számára. Magyarország ugyanis Ba1-es, bóvli minősítést kapott még 2011-ben — írja a Bloomberg. 

Nicolaie Alexandru Chidesciuc a JP Morgan Chase elemzője szerint „Magyarország az egyetlen ország, amely a befektetésre ajánlott kategória alatt van a Közép-Európai térségben, ez pedig nem helyes. A Fitch és a Moody's is valószínűleg felminősíti az országot ebben az évben.” A JP Morgan az Egyesült Államok legnagyobb bankja erősen javasolja, hogy Magyarország minősítését emeljék, tekintettel a külső adósság szintjére és a magas növekedési kilátásokra.

A felminősítésre várakozókhoz csatlakozott a JP Morgan-on kívül az Erste is. „Azt várjuk, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül idén, miután jelentősen javított külső pozícióin, valamint az adóssága és a deficit mértéke is kedvezően alakult” — mondta Juraj Kotian, az Erste kelet-közép-európai makrogazdasági kutatásának vezetője Bécsben.

Orbán és Matolcsy egyaránt örülhet

A Bloomberg elemzése szerint Orbán Viktor lecsökkentette Európa legmagasabb bankadóját, visszavágta a költségvetési hiányt és az államadósságot. A sikert ugyanakkor Matolcsy György jegybankelnök is magának tulajdoníthatja, aki segített Magyarországot elszigetelni a feltörekvő piacok ingadozásaitól az utóbbi években. Ezt azzal érte el, hogy forintosította a devizahiteleket és átalakította az államadósság szerkezetét. A jegybankelnököt még gazdasági miniszterként azzal vádolták, hogy hozzájárult Magyarország befektetési pozíciójának romlásához és a kötvényhozamok emelkedéséhez.

A Moody's tavaly novemberben pozitívra módosította Magyarország felminősítési kilátásait az államadósság csökkenő tendenciája és a körültekintő fiskális politika miatt. Habár a minősítő intézetek erősen kritizálták Orbán politikáját a magánnyugdíjpénztárak államosítása és a szektorális különadók miatt, a lépést nem lehetett elkerülni, hiszen ezek az intézkedések hozzájárultak a költségvetési hiány három százalék alá csökkentésében.

A GDP-arányos államadósság a jegybanki adatok szerint 75,5 százalékra csökkent 76,2 százalékról tavaly óta, az ország finanszírozási igénye pedig a gazdasági kibocsátáshoz képest 2,4 százalékról 1,8 százalékra csökkent.

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. február 25. 16:37
Illetve: "érjuk utol Ausztriát, kedves Matolcsy elvtárs!" Mióta kell komolyan venni ezeket? Nem azt mondta legutóbb Orbán, hogy szarni kell rájuk? Hát most is, nemigaz?
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. február 25. 10:08
Odakucorgott a hírszerzés a Bloomberghez? Kutyavásár. Szóval bejött a rabszolgasors csábító ajánlata. Magyarország semmit sem teljesít.
koronaszepe
2016. február 25. 08:51
Kitűnő, màt csak egy kis idő, és ott leszünk, ahonnan 2010-ben indultunk! Szép munka,hajrà Fidesz, hajrà Mogyorók!
states
2016. február 25. 05:50
Szegény ellenzék már-már abban a hitben volt, hogy a kockás pártpedagógusoknak, a dékával egybeforrt jobbikos orbánárulózosásnak, a szegény szerencsétlen Nyakó nyafogásával lefoglalhatják a kommunikációs teret, amikor Orbán egyetlen húzással, a népszavazással lenyomta őket, mint Tóbiás frizuráját a tavaszi szél. És ehhez jött még ez a Bloomberg. Ez nem a ti napotok volt, fijjugg, lássuk be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!