Itt a végeredmény: Van der Bellen az új osztrák elnök

2016. május 23. 16:11

A levélszavazatok megszámolásával hétfő délutánra eldőlt: Alexander Van der Bellen lesz Ausztria új köztársasági elnöke. A függetlenként induló volt zöld pártelnök 50,3 százalékot kapott, ellenfele, a burgenlandi FPÖ-s Norbert Hoferre 49,7 százaléknyian szavaztak.

2016. május 23. 16:11

Vasárnap este még 51,93 százalékkal és 144 ezer szavazattal vezetett Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje a függetlenként induló, de a második fordulóra gyakorlatilag a legtöbb parlamenti párt nyílt-burkolt támogatását megkapó volt zöld pártelnök Alexander Van der Bellen előtt. A hétfői végleges eredményhirdetéshez hiányzott még a 700 ezer leadott levélszavazat feldolgozása. Összesen 885 437-en jelezték, hogy így kívánnak részt venni az elnökválasztás második fordulójában. Mint azt délelőtt kiszámolták: Hofer akkor nyert volna, ha ezeknek legalább 40 százalékát elhozza, Van der Bellen pedig akkor, ha 60 százalékon az ő neve mellé tették az ikszet.

Az FPÖ-ellenes koalíció sikerrel járt. A levélszavazatok összeszámolása után kiderült: 31 026 szavazatnyi előnnyel Alexander Van der Bellen nyerte az elnökválasztás második fordulóját, így ő költözhet be majd nyáron a Hofburgba. Van der Bellen a voksok 50,3 százalékát, Hofer 49,7 százalékát szerezte meg.

Van der Bellen győzelmének hírét annak hivatalos bejelentése előtt kész tényként közölte a Die Presse percről percre közvetítése és a Kronen Zeitung is. Vereségét az FPÖ-s Norbert Hofer a Facebookon a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte. A Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache a vereséget győzelemként értékelte.

A jelenlegi államfő gratulált

Heinz Fischer, Ausztria jelenlegi államfője délután ötkor a Hofburgban gratulált utódjának, valamint megköszönte a választás lebonyolításában részt vevők munkáját. Az elnök Norbert Hofer iránti tiszteletének és elismerésének is hangot adott. A választási kampányt nagyon izgalmasnak és korrektnek nevezte. A jóságos nagypapaként fellépő Fischer elmondta, mindkét jelölttel találkozni szeretne a következő napokban, hogy átbeszélje velük a kampányt és a jövőt. Fischer szerint a választás eredménye azt mutatja: igenis számít minden szavazat. Alexander Van der Bellen szerinte jó elnök lesz, aki nemcsak a megfelelő tetteket, de a megfelelő szavakat is megtalálja majd.

Összesen 482 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2016. május 25. 10:22
Tegnap este 10 óra előtt néhány perccel az osztrák napilap végre ki merte nyögni, hogy valami nem stimmel a belügyminisztérium számadataiban – miután idézhette a hazug adatok forrását. „146,9 százalékos választási részvételi arány Waidhofen/Ybbsben” címmel ad hírt a vasárnapi elnökválasztás „hivatalos” belügyi adatairól, és azt így kezdi: „Mint Robert Stein, a belügyminisztérium választási osztályának vezetője hétfőn este kijelentette…, az eredményt korrigálják”. Stein hozzátette, „Ez azonban nem jelenti az összeredmény jelentős változását”. A hibát a jövő hétig „befagyasztják”, és meghagyják az adattárban. A cikk arra is rátér, hogy Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök Linz esetében „lehetséges választási csalást szimatolt”, amiért túl nagy arányú volt ott a levélben leadott szavazatok aránya. http://lovasistvan.hu/2016/05/25/ausztria-mar-szabad-beszelni-a-1469-os-valasztasi-csalasrol-vegkepp-megorult-az-eu-gazdaja-is/
cerberus
2016. május 24. 19:03
Na aki tud olvasni : http://www.heute.at/news/politik/Linz-Mehr-Stimmen-als-Waehler-im-Sondersprengel;art23660,1292087 https://www.wochenblick.at/598-wahlbeteiligung-in-linz-fpoe-soll-wahl-anfechten/
Julismama2
2016. május 24. 12:44
http://lovasistvan.hu/2016/05/24/itt-az-adatolt-bizonyitek-az-osztrak-belugy-csalt-a-valasztasoknal-az-osztrak-sajto-hallgat/
polnemkor
2016. május 24. 11:32
Itt az adatolt bizonyíték: az osztrák belügy csalt a választásoknál!!! http://lovasistvan.hu/2016/05/24/itt-az-adatolt-bizonyitek-az-osztrak-belugy-csalt-a-valasztasoknal-az-osztrak-sajto-hallgat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!