Van Rompuy: Nem működik a menekültek szétosztása

2016. október 12. 14:07

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke azt nyilatkozta, hogy nem működik a menedékkérők szétosztásának EU-s mechanizmusa. Elmondta, ennek nem csak Magyarország az oka. A Törökországgal kötött EU-s megállapodást szükségesnek nevezte a politikus.

2016. október 12. 14:07

Nem működik a menedékkérők áthelyezésére szolgáló uniós mechanizmus – szögezte le Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke a Le Soir című belga napilapnak adott interjújában, amely szerdán jelent meg.

Az egykori belga kormányfő elmondta, hogy kezdetben mindenki üdvözölte Angela Merkel német kancellárnak a válság kezelését célzó „humanitárius és nemes megközelítését”. Németország és a többi ország azonban hamar felismerte, hogy „vannak határai a szolidaritásnak és a nagylelkűségnek” – tette hozzá.

Nem csak Magyarország miatt nem működik a kvóta

Mint mondta, továbbra is a szolidaritás pártján áll, azonban már kezdettől fogva kétségei vannak a menekültek Európai Unión belüli áthelyezésének működőképességét illetően. Hozzátette, bár a mechanizmus a jelek szerint nem működik - és ennek Van Rompuy fogalmazása szerint „nem csak Magyarország az oka” –, nincs más megoldási javaslata.

Ha minden évben befogadnának egymillió menekültet, az veszélybe sodorná a politikai stabilitást Németországban és máshol, s így az Európai Unió egészében is” – hangsúlyozta Van Rompuy, aki 2009 és 2014 között vezette az uniós állam- és kormányfők testületét.

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről szólva az Európai Tanács volt elnöke kijelentette, „természetesen nem örül mindenki” a megállapodás létrejöttének, annak hiányában azonban „tarthatatlan helyzetben lennénk”, ez pedig „beláthatatlan politikai következményekkel” járna.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!