Törvényt fogadott el a katalán parlament az elszakadás szabályozásáról

2017. szeptember 08. 12:11

A katalán parlament törvényt fogadott el péntek hajnalban Katalónia Spanyolországtól történő elszakadásának szabályozásáról. A jogszabály akkor lépne életbe, ha az október 1-jére kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.

2017. szeptember 08. 12:11

A katalán parlament törvényt fogadott el péntek hajnalban Katalónia Spanyolországtól történő elszakadásának szabályozásáról és folyamatáról. A jogszabály – hivatalos nevén A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye – akkor lépne életbe, ha az október 1-jére kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.

Lényege, hogy az önállósodó Katalónia jogi kereteit biztosítsa, amíg megválasztják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlést és elkészítik az új állam alkotmányát. A katalán parlament függetlenségpárti többsége azután szavazta meg a törvényjavaslatot, hogy a spanyol alkotmánybíróság csütörtök este felfüggesztette a referendumot kiíró rendeletet. Carles Puigdemont katalán elnök közölte, hogy nem mondanak le a népszavazás megrendezéséről, amelynek kérdése: „Akarja, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?”.

A péntek hajnali szavazást megelőzően a referendumot ellenző pártok képviselői ismét kivonultak az ülésteremből. Így tiltakoztak az ellen, hogy az elszakadási törvényt, ahogy egy nappal korábban a népszavazásról szóló törvényt is expressz módon, néhány óra alatt vitték át a katalán törvényhozáson a függetlenségi pártok, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP). A törvényt előzetes szakértői véleményezés nélkül terjesztették be, nem adva lehetőséget az ellenzéknek a vitára és az érdemi módosításokra sem.

A katalán kormány azzal érvel a referendum mellett, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni. A spanyol kormány viszont azt mondja: a referendum sérti a spanyol nép szuverenitását, a katalán függetlenségről csak országos szavazást lehet tartani, amit viszont a katalán vezetés utasított el. A katalán kormány legutóbbi, júliusban készült hivatalos közvélemény-kutatása az elszakadást elutasítók többségét mutatta.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. szeptember 20. 16:24
Ma 20.-án szerdán olvastam, hogy Madrid karhatalmat is bevetett és rengeteg katalán kormány-politikust tartóztatott le. (Brüsszel szerint ez "belügy".) http://www.euronews.com/2017/09/20/police-raid-catalan-government-buildings
jolly77
2017. szeptember 08. 13:32
Orbán történelmi árulása, hogy lassan nyolc éves kormányzása során nem indult meg a székely autonóm törekvések érdemi folyamata is.. színmagyar régió, alig kevert etnikai viszonyokkal.. nem lehet rá magyarázat, hogy egy nemzeti érzelmű kormány regnálása hogy múlhat el érdemi próbálkozások nélkül ebbe az irányba.. persze a sok birka nem gondolkodik el ezen, de a történelem majd ítél!
pot_ember
2017. szeptember 08. 13:30
Mi lesz, ha a katalánok megszavazzák a különvállást? Erőszakkal együtt tartják Őket?
mokány
2017. szeptember 08. 13:10
A katalánoknak Franco alatt nem volt valami frankó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!