Bosznia-Hercegovina puskaporos hordó a szakértő szerint

2018. február 03. 09:54

A Balkánon folyamatos feszültséget okoz a radikális iszlamisták jelenléte, Bosznia-Hercegovina pedig egy hibás koncepció mentén megalkotott állam, ahogy arról Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt az M1 szombati műsorában.

2018. február 03. 09:54

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint húsz éve problémát jelentenek a Balkánon a radikális iszlamisták, akik még a délszláv háború után kerültek a területre.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, a daytoni megállapodás részeként több nemzetet „szuszakoltak" össze és ebből lett Bosznia-Hercegovina, a helyzetet kihasználva pedig főként szaúdi pénzből a hegyi falvakba, ahol a férfiakat lemészárolták, háborús veteránokat költöztettek be.

„Ők ma szoros kapcsolatot ápolnak a német radikális iszlamistákkal, és csak egy dologhoz értenek, a háborúhoz, ezért az elmúlt években zsoldosként harcoltak a Közel-Keleten, és a szervezett bűnözés is foglalkoztatja őket. Emellett kiépített csempészútvonalaik is vannak, amelyeken kábítószerrel és fegyverrel kereskednek” – közölte Horváth József.

Hozzátette: alapvető probléma, hogy az ilyen környezetbe született, sokadik generációs muszlimokat nagyon könnyű radikalizálni.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2018. február 04. 15:39
Antall József már közvetlen a háboru után hosszú gondolatfejezetet szentelt a helyzet veszélyességének. (Halovány emlékezetem szerint.)
cutcopy
2018. február 03. 21:16
Bosznia valóban remek bázisa az európára húzódó radikális iszlámnak, s ha még hozzávesszük, hogy a délszláv válság fő gócpontja volt, akkor valóban egy időzített bomba..
luisbathhelena
2018. február 03. 15:51
Érdekesség: a 60-as években a titói Jugoszláviában hadtudományt tanuló Kadhafi Boszniában nősült először és elvette egy, a Monarchia idején odarendelt magyar tanító unokáját. Haláláig ő volt a kedvenc felesége.
luisbathhelena
2018. február 03. 15:48
Clintonné férje anno egy szörnyszülöttet hozott létre: van a 3 tagköztársaság (szerb, horvát, bosnyák) saját kormánnyal, parlamenttel. Szövetségi szinten ugyancsak van nagy parlament, kormány stb, ahol a nemzetiségek egymás tökét fogva rotációban adják a kormányfő, az államfőt, a parlament elnökét. Na most mindenki képzelj el a működés hatékonyságát, a viták mértékét. Csoda hogy nem robbant föl eddig és minimálisan is működik. Nem sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!