Ciprasz: Athénnak és Szkopjénak békülnie kell

2019. április 02. 17:20

„Athénnak és Szkopjénak sürgősen javítania kell kapcsolatait a három elvesztegetett évtized után” – nyilatkozta Alekszisz Ciprasz.

2019. április 02. 17:20

Három elvesztegetett évtized után Görögországnak és Észak-Macedóniának is sietősen lépéseket kell tennie a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében – jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden Szkopjéban tett, a sajtó által máris történelmi jelentőségűnek nevezett látogatásán, amelynek keretében számos megállapodást kötöttek meg.

A nagy találkozás

Görög kormányfő először látogatott Észak-Macedóniába az ország függetlenné válása óta. A vizitre a majdnem három évtizedig tartó névvita lezárása és a délszláv ország névváltoztatása után került sor.

Ciprasz találkozott Zoran Zaev macedón kormányfővel, és a pillanatot megörökítendő azonnal közös szelfit készítettek.

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Alekszisz Ciprasz felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét országnak sietős lépéseket kell tennie a kapcsolat javítása érdekében, hiszen majdnem három évtizedet vesztegettek el. 

„A háborúktól és a megosztottságtól terhelt történelemtől forduljunk egy új narratíva, az együttműködés és a növekedés felé” – húzta alá a görög miniszterelnök. Hozzátette, minisztereivel és több mint száz üzletemberrel azért érkezett Észak-Macedóniába, hogy „falak helyett végre hidakat építsenek”.

Mi legyen a gyerek neve?

Macedónia és Görögország között tavaly nyáron jött létre megállapodás Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita a két ország között. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a délszláv országot Észak-Macedóniának hívják. 

Békülnek

Alekszisz Ciprasz kedden kiemelte, hogy Athén támogatja Észak-Macedónia európai integrációját. Felhívta a figyelmet arra, hogy Görögország elsőként ratifikálta a Macedónia NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint görög hivatali kollégájának látogatása bizonyítja, hogy Athén és Szkopje is kész lezárni a múltat, és megoldani a még fennálló nyitott kérdéseket. „A múltban elmulasztott lehetőségeket és elpazarolt időt láthattunk, előttünk viszont lehetőségek és közös érdekek vannak” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy görög kollégájával együtt megmutatták: bátor döntések által mára valósággá vált, ami tegnap még lehetetlennek tűnt.

Zoran Zaev és Alekszisz Ciprasz, valamint minisztereik több együttműködési megállapodást is aláírtak kedden, egyebek mellett megállapodtak abban, hogy nagykövetségeket nyitnak egymás fővárosában az eddig működtetett diplomáciai érdekképviseleti irodák helyett, megkönnyítik a kereskedelmet, illetve a jövőben a görög hadsereg védi Észak-Macedónia légterét is. 

A két miniszterelnök megnyitotta az első macedón-görög üzleti fórumot, amelyen mintegy négyszáz üzletember vesz részt a két országból.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. április 02. 17:52
Ciprasz is egy valódi gerinctelen formáció .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!