EB: Nem elég drága a magyar cigaretta

2019. október 10. 16:21

Az Bizottság keresetet indít Magyarország ellen a cigaretta minimális jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt.

2019. október 10. 16:21

Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Magyarországnak 2017. december 31-ig tartó átmeneti időszak állt rendelkezésére, hogy fokozatosan emelje a cigarettára kivetett jövedéki adót, amíg az eléri az előírt küszöbértéket. A Magyarország által alkalmazott jövedéki adómérték azonban jelenleg sem éri el az uniós küszöbértéket, ami torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, és ellentmond az uniós egészségvédelmi politikának – írták.

Az Európai Bizottság arra emlékeztetett, hogy január végén felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyet június elején indokolással ellátott vélemény követett, de Magyarország nem tett eleget a felszólításoknak, ezért indítanak eljárást.

Kiemelték, a közös uniós szabályozás megköveteli a tagállamoktól, hogy az alkalmazandó súlyozott kiskereskedelmi átlagár legalább 60 százalékának megfelelő, de 1000 cigarettánként legalább 90 euró összegű jövedéki adót vessenek ki a cigarettákra.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:22
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jason Bourne
2019. október 11. 08:54
Be kellene tiltani, de az egész világon. Ez így képmutatás, hogy szerencsétlen függőkön kaszál a mindenkori kormány. (amit egyébként az egészségügybe kellene tolni, de ki tudja hova megy)
Akitlosz
2019. október 10. 22:41
Az európai bizottság az európaiak ellensége. Adóemeléstől jobb élet még nem lett. És miért is csak az adóknak kell egyenlően magasnak lenniük? Foglalkozzanak inkább az egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni ENSZ egyezségokmányban rögzített tehát elvileg kötelező, de soha még be nem tartott szabályának a betartatásával! Az torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, hogy a cégek Magyarországon csak töredék annyit fizetnek ugyanazért a munkáért. Tessék munkában számolni a cigaretta árát és máris valós képet kapnak! Németországban harmad, Luxemburgban negyedannyit kell dolgozni azért a drágább cigarettáért, mint Magyarországon. Ez persze nem zavarja azt a bizottságot.
Thorin
2019. október 10. 17:35
Speciel ebben, ha van rá lehetőség, hogy így emeljék az árát, bizony kéne teljesíteni, akár magasan túl is, legyen mánjuk kétszerese a terv, hogy annyire eltorzuljon a bunkó dohányos piaca, hogy megszünjék errefelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!