Újra nő az amerikai szövetségi szintű halálbüntetések száma

2020. december 16. 11:00

Először fordul elő, hogy szövetségi szinten több halálos ítéletet hajtanak végre, mint a tagállamok.

2020. december 16. 11:00
null

Az Egyesült Államok történetében először fordult elő, hogy szövetségi szinten egy év alatt több halálos ítéletet hajtottak végre, mint azokban a tagállamokban, amelyek még alkalmazzák ezt a büntetést – derült ki egy szerdán megjelent jelentés szerint. Donald Trump amerikai elnök idén 17 éves szünet után rendelte el a szövetségi kivégzések újrakezdését: 10 halálos ítéletet hajtottak végre, annak ellenére, hogy a halálbüntetés támogatottsága csökkent az országban. Ez a szám éves összesítésben magasabb, mint bármely elnökség alatt az 1800-as évek óta – írták a Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű amerikai nonprofit szervezet jelentésében.

Egyre kevesebb olyan tagállam van, ahol még végrehajtanak halálos ítéleteket.

Ezekben 2020-ban hét kivégzés történt – három Texasban, valamint egy-egy Alabamában, Georgiában, Missouriban és Tennesseeben – mielőtt a koronavírus-járványra tekintettel felfüggesztették a tervezett kivégzéseket. Tavaly 22 tagállami halálos ítéletet hajtottak végre.

A DPIC ügyvezető igazgatója, Robert Dunham azt mondta: „Sosem láttunk ilyet korábban. Soha nem számítottunk rá, hogy ezzel kell szembesülnünk. És hosszú idő telhet el, amíg ez újra előfordul.” A központ nem foglal állást a halálbüntetés körüli vitákban. Dunham ugyanakkor bírálta az államok és a szövetségi kormány halálbüntetés-végrehajtási gyakorlatát, külön kiemelve a faji elfogultsággal és a titoktartással kapcsolatos kérdéseket.

Még három elítélt kivégzését tervezik,

mielőtt január 20-án beiktatják hivatalába Joe Biden megválasztott demokrata párti elnököt, aki a halálbüntetés ellenzője. Egyikük Lisa Montgomery. Ha ítéletét január 12-én végrehajtják, akkor hat évtizede ő lesz az első nő, akit a szövetségi kormány kivégeztet. Az utolsó kivégzést január 15-re tervezik, ami a meggyilkolt afroamerikai polgárjogi vezető, Martin Luther King Jr. születésnapjára esik, öt nappal Biden beiktatása előtt.

A jelentésben idézték a Gallup közvélemény-kutató intézet 2020-as felmérését, amelyből kitűnik, hogy a megkérdezettek 43 százaléka ellenzi a halálbüntetést. A Gallup, amely 1966 óta végez ilyen kutatást, az idén tapasztalta a legnagyobb mértékű ellenérzést a halálos ítéletek végrehajtásával szemben. Dunham elmondta, hogy bár

a válaszadók 55 százaléka támogatta 2020-ban a kivégzést,

az amerikaiak többségének „árnyalt véleménye” van a kérdésben, azaz sokan még azok közül is, akik elvben támogatják a halálos ítélet, ellenzik a végrehajtás gyakorlatát.

Bár a tagállami kivégzések száma az idén torz adatot mutat amiatt, hogy a Covid-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében több helyütt felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, a jelentés szerint egyre több államban vált irányzattá a halálbüntetés megszüntetése vagy moratóriuma.

Immár hatodik éve 30 vagy annál kevesebb kivégzés történt,

a tendencia csökkenő 1999 óta, amikor is a kivégzések száma megközelítette a százat.

Colorado államban idén törölték el a halálbüntetés intézményét, 22-dikként a tagállamok sorában. A DPIC jelentése szerint jelenleg 34 olyan állam van az Egyesült Államokban, amely már eltörölte a halálbüntetést, vagy évtizedek óta nem hajtott végre ilyen ítéletet, noha törvényei ezt megengednék.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 16. 21:14
"Milo Yiannopoulos: Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem "A kibaszott földig le kell rombolni a republikánus pártot. Trump kinevezései a Legfelsőbb Bíróságra értelmetlenek voltak. Feleslegesen védelmeztünk egy önző bohócot." "Mindent elveszítettem azért, hogy Trumpot a hivatalába segítsem. Az életem és karrierem tönkrement. Megérte? Nem. Úgy érzem, elárultak. Bosszút fogok állni." "Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem." Ezeket Milo Yiannopoulos írta a napokban a Parler nevű közösségi oldalon. Yiannopoulos 2016 környékén a Trump körüli újjobboldal alfaprovokátora volt, egészen addig, míg egy műsorban arról nem beszélt, hogy "a melegek világában fiatalabb fiúk és idősebb férfiak közötti kapcsolat nagyon pozitív tapasztalat lehet". Innentől fokozatosan marginalizálódott, elveszítette könyvszerződését, letiltották Facebookról és Twitterről is, csillaga leáldozóban volt - Schmidt Mária alapítványa azért így is meghívta Budapestre előadni 2018-ban. Az utóbbi időben a Parler nevű alternatív platformon ír, és láthatóan nem elégedett sem a választással, sem a korábban Daddy-nek nevezett Trumppal, sem a republikánus párttal, sem azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hozott olyan döntést, ami változtatott volna az eredményen. A republikánus párt elpusztítása mellett egy másik ötlete is van posztjai alapján: szerinte a déli államoknak ismét el kellene szakadniuk." https://444.hu/2020/12/15/milo-yiannopoulus-eletem-hatralevo-reszet-a-republikanus-part-elpusztitasanak-szentelem
kispufi
2020. december 16. 12:22
Végül is sportszerű, amikor tudja, hogy ezzel is csak az ellenfél szavazótáborát gyarapítja.
rollotomasi
2020. december 16. 12:13
Micsoda diktatúra, kivégzik a gyilkosokat! És Trump alatt hány amerikai katona halt meg, összehasonlítva az előző elnökökkel?
civis72
2020. december 16. 12:03
halálra ítélt embereket végeznek ki... .........elképesztő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!