Impeachment: Több republikánus is csatlakozik a demokratákhoz a kongresszus szavazásán

2021. január 13. 19:47

Az amerikai képviselőház vitát indított a Donald Trump elleni impeachment-eljárásról, a Capitolium múlt heti ostromában betöltött szerepe miatt.

2021. január 13. 19:47
null

A demokraták azzal vádolják az elnököt, hogy támogatóit a Capitolium épületének megtámadására hergelte, melynek során öt ember meghalt. A republikánus pártban néhányan közölték, hogy csatlakoznak a demokratákhoz a szerdai vádemelésnél, hivatalosan pedig felkelés felbujtásával vádolják meg az elnököt. Donald Trump minden felelősségét tagadja a kitört erőszak miatt. Mivel a demokraták többséggel rendelkeznek az Alsóházban, a szavazás valószínűleg eredményes lesz. 

„Arra kértek bennünket, hogy hunyjunk szemet a fehér házban élő zsarnok elnök bűncselekménye, korrupciója és a jogállamiság nyilvánvaló figyelmen kívül hagyása ellen” – mondta Ilhan Omar demokrata képviselő a vitában. „Mi, mint nemzet azonban már nem nézhetünk félre” – tette hozzá.

Öt republikánus jelezte ezidáig, hogy támogatni fogja a felelősségre vonást, a többség azonban továbbra is hű az elnökhöz.

„Ahelyett, hogy egyesítő erővel haladnánk tovább, a Ház többsége úgy döntött, hogy továbbra is megoszt minket ... Nézzünk előre, ne hátra. Fogjunk össze, és ne húzzunk szét!” – mondta Tom Cole republikánus képviselő, aki egyike volt annak a 139 republikánus képviselőnek, akik a múlt héten a 2020-as választások eredményének elfogadása és Trump vereségének elismerése ellen szavaztak.

A képviselőház döntését követően az impeachment-eljárás a Szenátus elé kerül, ahol kétharmados többségre lenne szükség Donald Trump elmarasztalásához, vagyis legalább 17 republikánus szenátornak kellene szavaznia a demokratákkal közösen. A New York Times szerint akár 20 republikánus szenátor is nyitott lehet az elnök elítélésére.

A tárgyalás ütemterve nem világos, de valószínűleg nem ér véget akkor sem, ha Donald Trump január 20-án távozik hivatalából, és Joe Biden lesz az elnök. A Szenátus ugyanis felmentési eljárást is alkalmazhat, amely megakadályozza, hogy Donald Trump valaha újra indulhasson az elnöki posztért. Korábban már jelezte, hogy 2024-ben újabb elnöki kampányt tervez.

A szerdai szavazás azt jelenti, hogy Donald Trump valószínűleg az első elnök lesz, aki ellen az amerikai történelem során kétszer is indult impeachment eljárás. 

A ház harmadik legmagasabb rangú republikánus politikusa, Liz Cheney, a volt alelnök lánya támogatja a felelősségre vonást. „Trump összehívta ezt a csőcseléket, összegyűjtötte a csőcseléket és meggyújtotta ennek a támadásnak a lángját” – mondta a politikus. „Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem árulta el soha a hivatalát és az alkotmányra tett esküjét” – mondta a wyomingi képviselő.

Kevin McCarthy republikánus képviselő, aki Donald Trump szövetségese, ezzel szemben kijelentette, hogy ellenzi a felelősségre vonást. A New York Times értesülései szerint a szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell bizalmasainak jelezte, miszerint örül annak, hogy a demokraták le akarják váltani az elnököt, mert úgy gondolja, hogy ez segít megszabadítani a republikánus pártot Donald Trumptól.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. január 14. 07:55
Máris helyezkednek. :-( Lehet más a politika. ....
Salamander
2021. január 13. 22:42
Ennyi fos hazaárulót: szerencsétlen Trump ilyen bagázzsal a háta mögött... minek neki ellenség, ha ilyen bandatársai vannak. Az első adandó alkalommal "átállnak" az ellenfél térfelére és nekiesnek az elnöküknek, mint a hiénák: mit várnak? Majd Biden megsimogatja a buksijukat?!
Pitypangocska
2021. január 13. 21:19
Megélhetési politikusok. Saját érdekünkben a Fidesz elitjének sorai között is szét kellene nézni, és csak a legelkötelezettebbek lehet nekiindulni a 2022-es választásoknak. Csak olyanokkal, akik soha, semmilyen körülmények között nem árulják el Orbán Viktort.
monuskaroly
2021. január 13. 20:53
De ha Trump nyert volna, most ezerrel nyalnák a seggét. Ez lesz az USA hattyúdala, szánalmasak, nevetségesek, Lukasenkonak nagyobb a legitimitása mint Bidennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!