A gyermekekkel szembeni visszaélések visszaszorításáért küzd a portugál elnökség

2021. február 24. 15:24

Az Európai Parlament LIBE Bizottsága megengedőbb álláspontot képvisel az online tartalmak szűrésével kapcsolatban, ami hátráltatja az uniós jogalkotást.

2021. február 24. 15:24
null

Tavaly decemberben életbe lépett az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex, amely a szolgáltatók számára megtiltja az e-mailek és az online felületeken küldött üzenetek tartalmának megfigyelését, rögzítését. A magánélet védelmét szolgáló kezdeményezés azonban egy jogi vákuumot eredményezett, hiszen a kódex explicit módon a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések esetén sem engedélyezi az üzenetváltások rögzítését. 

Az EU tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália el szeretné érni, hogy az Unió aktívabban lépjen fel a gyermekeket veszélyeztető szexuális visszaélésekkel szemben. Ez egybecseng a Bizottság tavaly szeptemberi rendelettervezetével, amely a kódex életbe lépése előtt bezárta volna a zaklatók által könnyen kijátszható kiskaput. 

Az EU Tanácsa és az Európai Parlament azonban az elmúlt hónapokban nem tudott közös álláspontot kialakítani,

így a jogalkotási folyamat zátonyra futott. Az EP, illetve azon belül is az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) adatvédelmi és alapjogi szempontból aggályosnak tartja a kezdeményezést, mondván, a rendeletnek csak az üzenetben megosztott videókra és képanyagokra kellene kiterjednie. A szöveges tartalmak és hanganyagok megfigyelése tehát továbbra is tilos lenne, vagyis a visszaélések kiszűrése ezen üzenetformátumokban ellehetetlenülne. 

A portugál elnökség szerint folyamatosak az egyeztetések az EP-vel, álláspontjuk szerint átmeneti megoldást hozhat, ha a szolgáltatók ideiglenes mentességet élvezhetnének a kódex hatályos rendelkezései alól.

Ehhez a Bizottság, az EU Tanácsa és az Európai Parlament közötti párbeszéd erősítésére van szükség,

azonban az uniós intézmények állappontjai között jelenleg túl nagy a szakadék ahhoz, hogy belátható időben belül közös megoldás születhessen.  

Úgy tűnik, a portugál fél kész a viták lefolytatására, amit Francisca Van Dunem portugál igazságügyi miniszter Juan Fernado López Aguilar, a LIBE Bizottság elnökének címzett levele is alátámaszt. Várhatóan Portugália képes lesz az uniós intézmények számára is elfogadható tervezet kidolgozására, viszont a jogalkotási folyamat akár több hónapot is igénybe vehet, ami az ideiglenes megoldás nélkül – gyermekvédelmi szempontból – aggályos helyzetet eredményezne.  

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. március 03. 18:06
ezek is találtak maguknak egy gumicsontot
Jógyerek
2021. március 01. 18:14
az a baj, hogy a LIBE már úgy lejáratta magát...
Kétes
2021. február 26. 19:47
A portugál elnökség szerint az nem veszélyezteti a gyermekeket, ha két szakállas apukának adják örökbe őket? Gulácsi szerint nem, mert a család az család.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!