Netanjahuval egyeztetett Kamala Harris

2021. március 05. 07:00

Elítélték a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében.

2021. március 05. 07:00

Washington Izrael biztonsága iránti elkötelezettségéről, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izraellel kapcsolatos vizsgálatáról és Iránról is szó esett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök első, telefonos egyeztetése során – derült ki a Fehér Ház csütörtöki közleményéből. Harris és Netanjahu leszögezték, hogy kormányaik elítélik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. A szervezet szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indít, a döntést Izraelben bírálták és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték.    

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. A beszélgetés során Harris és Netanjahu megállapodtak abban is, hogy országaik folytatják az együttműködést a térség biztonsági kérdéseiben, különösen ami az iráni nukleáris programot és Teherán „veszélyes magatartását” illeti.    

A Reuters hírügynökség mindazonáltal arra emlékeztet, hogy a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat februárban már jelezte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését a 2015-ös atomalkuhoz, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök léptette ki az Egyesült Államokat. Az atomalku ellenzőjének számító Izrael üdvözölte a Trump-adminisztráció lépését. A Fehér Ház közleménye szerint Harris emellett méltatta Izrael koronavírus elleni oltási kampányát is.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. március 05. 10:59
vagyis biden egy beteg öreg akit nem engednek a telefon közelébe, mert nem tudja milyen nap van és már nem szenátor...
Harangláb
2021. március 05. 10:44
Pont azok az országok nem fogadják el a bíróság joghatóságát, akik esetében leginkább felmerülhet a háborús bűncselekménsek lehetősége...Innen a bíróság nem több, mint egy gittegylet...
Box Hill
2021. március 05. 10:19
Most az a kérdés: mikor mosakodott Kamala? Kamala ugyanis anyai ágon brahmin. Az indiai legfelsőbb kaszthoz tartozik. A Wiki így ír az embertársaikkal való viszonyukról: Akik nem hinduk, azok nem tartoznak bele egyik kasztba sem, kaszton kívülinek számítanak, és érintésük tisztátalanná teszi a hindut. Például egy külföldi üzletember kézfogása után a magasabb kasztokhoz tartozóknak rituálisan meg kell tisztálkodniuk. Ezért ragaszkodnak a kora reggeli interjúhoz, mivel ekkor nem kell kétszer mosdaniuk. Elég elhalasztaniuk a reggeli tisztálkodást.
tothpal
2021. március 05. 09:56
Kamala is csak alibi! Az USA-ban a "mély állam" irányít, mindenki csak eszköz benne, beleértve Biden elnököt...Naponta kapja az utasításokat a cselekvésre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!