Putyin: Oroszország megtalálja a módját érdekei védelmének

2021. április 21. 15:49

Ha valaki Moszkva jó szándékát a gyengeség jelének veszi, akkor tudnia kell, hogy Oroszország válasza „aszimmetrikus, gyors és kemény” lesz – fogalmazott az orosz államfő.

2021. április 21. 15:49
null

Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele, egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében.

Moszkva jó viszonyt akar fenntartani mindenkivel

Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva nem kíván válaszolni egyes országok barátságtalan lépéseire, és jó viszonyt akar fenntartani mindenkivel, még azokkal is, akikkel „ez az elmúlt időben, finoman szólva” nem sikerül. De, mint mondta, ha valaki Moszkva jó szándékát a gyengeség jelének veszi, és „az összes híd felégetésére” szánja rá magát, akkor tudnia kell, hogy Oroszország válasza "aszimmetrikus, gyors és kemény" lesz.    

Azt ígérte, hogy Oroszország a nemzetközi jog keretei között fogja megvédeni érdekeit. Nehezményezte, hogy szerinte egyes országokban szokássá vált, hogy „sportot űzzenek” abból, hogy ok nélkül „beleakaszkodjanak” Oroszországba.    

„Hol itt, hol ott akaszkodnak bele Oroszországba ok nélkül. És körülöttük azonnal, mint Sir Kán körül, ott forgolódnak az apró tabakik” – mondta Rudyard Kipling A Dzsungel könyve című regényének tigrisére és sakáljára utalva Putyin.    

„Pont úgy, mint Kiplingnél. Azért üvöltenek, hogy megnyugtassák uralkodójukat” – tette hozzá.    

Provokációk

Orosz sajtójelentések szerint Putyin ezzel feltehetően Csehországra célzott, amely a területén hét évvel ezelőtt történt lőszerraktár-robbanásokért a hétvégén az orosz katonai hírszerzést tette felelőssé. Az incidens miatt a két ország között súlyos diplomáciai konfliktus alakult ki.   

– fenyegetőzött az orosz államfő.    

Bejelentette, hogy az első, Szarmat hadászati rakétarendszerrel felszerelt ezred 2024-ben áll majd szolgálatba.   

Azt, hogy ez hol fog húzódni, azt minden konkrét esetben mi magunk fogjuk meghatározni” – fogalmazott Putyin. 

Putyin kifogásolta, hogy a „kollektív Nyugat” nem csak elítélni, de észrevenni sem akarja az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök meggyilkolására és a minszki államcsínyre való készülődés történetét. Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben Viktor Janukovics akkori ukrán elnököt is fegyverrel fosztották meg a hatalomtól, és csaknem megölték.    

„Lehet bármilyen álláspontot vallani Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Grigorjevics Lukasenka politikájával kapcsolatban, de az államcsínyek szervezése és (...) a legmagasabb tisztségviselők elleni politika gyilkosságok tervezése több a soknál. Ez már túllép minden határon” – mondta.   

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1Szkeptikus
2021. április 22. 15:33
Valamiért drukkolok az oroszoknak Pedig azt hiszem, hogy a magyarokat elnyomó nemzetek egyike volt. De mégis van egy megérzésem. A logika,az igazság az ami megérdemli a végső győzelmet, ez így szokott lenni.
Prominet
2021. április 22. 08:23
Még a végén élőben nézhetjük az Eli könyve c. film képeit, tájait... Persze, ha lesz aki túléli... Mindenesetre bevásárlókocsit, meg napszemcsit' szerezzen mindenki... Meg valami napelemes töltőt és mp3 lejátszót...:)
Tót Ottó
2021. április 22. 00:04
Most megy a Kaptár x ismétlése.Biológia fegyverek mesterséges intelligencia stb.Hány filmet láttam már amiben benne volt egy később megvalósult vízió.Pl hogy kell elcsalni egy elnökválasztást?De egy sem volt még ahol orosz világuralom vagy bármi ilyesmi lett volna.Ilyen kevés a fantázia?Nem lehet véletlen hogy senki nem kapott erre intuíciót..Nem az oroszoktól kell félni.
Fila2020
2021. április 21. 19:29
Remélem, hogy a magyar kormány nem kerül olyan helyzetbe, mint Kassa bombázásakor, mert a csehek valami hasonló helyzetbe kerültek. Vajon milyen kényszer hatására cselekedtek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!