Plágium, ösztöndíjbotrány: tovább bukdácsol a Zöldek kancellárjelöltje

2021. július 13. 12:00

Tizenötmillió forintnyi összeggel támogatták Annalena Baerbock sikertelen doktori tanulmányait a német adófizetők, pedig nem is kaphatott volna ösztöndíjat. Hogyan lesz ebből kancellárság?

2021. július 13. 12:00
null
Greczula Levente László

Nem lankadnak az indulatok Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje körül. Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy az utóbbi időben Baerbocknak elég sokat kellett magyarázkodnia kozmetikázott önéletrajza tartalmi pontatlanságai, vagy egyenesen a benne szereplő ferdítések miatt.

A Zöldek kampánycsapata akkor abban reménykedhetett, hogy a hibák beismerése, illetve Baerbock könyvének megjelenése majd valahogy megmenti a kancellárjelölt becsületét, vagy legalább eltereli a figyelmet a személye körüli problémákról. Akkori cikkünkben azt írtuk, hogy kérdéses, mekkora politikai hasznot hoz majd a Zöldeknek és Baerbocknak a könyv megjelenése – most pedig már azt is körvonalazódik, hogy a Jetzt – Wie wir unser Land erneuern kiadása

elég nagy öngól lett.

A hivatkozásokat beteszik, ugye?

A Jetzt alapvetően egy politikai program, amit Annalena Baerbock személyes történetei, tapasztalatai is tarkítanak; szóval egy olyan könyv, amilyet választások előtt szoktak kiadni a politikusok, ha azt akarják, hogy a választók jobban megismerjék őket és világnézetüket. Az ilyesmire ma már amúgy sincs olyan sok idő. A Jetzt tehát egy kiváló lehetőség lett volna arra, hogy Baerbock inkább a választás előtt releváns tartalmi kérdésekre terelhesse a szót saját cv-je helyett, de a dolog végül visszafelé sült el.

A könyv megjelenését egyébként visszafogott médiafigyelem övezte, és eleinte az olvasók sem nagyon kapkodtak a kiadványért. Aztán jöttek a plágiumkutatók, mint például Stefan Weber. Az osztrák médiatudós már lassan másfél évtizede foglalkozik a tisztességes tudományos gyakorlat kérdésével a nyilvánosságban, és csak úgy hívja magát, hogy „a plágiumvadász”.

Weber június legvégén, nem sokkal a Jetzt megjelenése után jelentkezett azzal, hogy a könyv telis-tele van más szerzőktől, forrásmegjelölés nélkül átvett szövegrészletekkel, amik ráadásul nem is csak tényszerűségeket, hanem egyéni ötleteket is tartalmaznak. Weber és csapata eddig negyvenhárom, részben vagy teljes egészében hivatkozások nélkül átvett szövegrészletet talált a Baerbock-könyvben –

a másolt szövegrészletek összesen huszonkét A4-es oldalt tesznek ki,

ami elég figyelemreméltó arány egy összesen 240 oldalas, kis alakú könyv esetében.

A párt igen feszülten reagált a Baerbockkal szemben megfogalmazott vádakra. A Zöldek kampányfőnöke, Michael Kellner karaktergyilkossággal vádolta a párt politikai ellenfeleit, akik szerinteapróságokat ástak elő” azért, hogy eltereljék a figyelmet az olyan fontos kérdésekről, mint például a klímaváltozás.

A Tagesspiegel persze előásta, hogy „a plágiumvadász” nem mindig tartozott a Zöldek legmegveszekedettebb ellenségei közé, hiszen 2017-ben még a párt EP-frakciója is megrendelt tőle egy plágiumvizsgálatot. Mindenesetre közel sem Weber az egyetlen plágiumvizsgáló, aki szerint vannak problémák a Jetzttel. Az csak hab a tortán, hogy Stefan Weberék vizsgálata kimutatta:

Baerbock olyan neves zöldpárti politikusoktól is „kölcsönzött” szövegrészleteket, mint Jürgen Trittin,

vagy éppen a magyarországi gyökerekkel is rendelkező ex-külügyminiszter, Joschka Fischer. A Frankfurter Allgemeine Zeitung recenzensét viszont még ennek ellenére sem nyűgözte le a kötet: szerinte a könyv tévedésekkel és kevéssé meggyőző érvelésekkel van tele, tartalmilag pedig kifejezetten hiányos.

Annalena Baerbock nagyjából egy héttel a plágiumbotrány kirobbanása követően azt nyilatkozta, hogy szándékosan dolgozott mindenki számára elérhető forrásokból, de azért komolyan veszi a kritikát. „Visszagondolva biztosan jobb lett volna, ha mégis egy forrásjegyzékkel dolgoztam volna” – idézi a kancellárjelöltet a Focus internetes kiadása. A könyvkiadó szóvivője nem sokkal később azt nyilatkozta, hogy ha a Jetzt megér még egy kiadást, akkor abba bele fognak kerülni a források és a hivatkozások, az elektronikus változatba pedig a lehető leghamarabb beillesztik ezeket.

Fej fej mellett: Annalena Baerbock és Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fej fej mellett: Annalena Baerbock és Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Negyvenezer euró, nulla doktori

A Zöldek abban reménykedtek, hogy a könyvbalhé elcsitulása után végre ismét támadó üzemmódba kapcsolhatnak, ahogy Kellner erre korábban utalt is. A pártnak nagyon nagy szüksége van arra, hogy végre saját jogán is irányíthassa a közbeszédet, támogatottságuk ugyanis május közepe óta folyamatosan esik, jelenleg 18 százalék körül áll. Ez alig két százalékkal jobb eredmény az évek óta agonizáló szociáldemokraták eredményénél.

A Tichys Einblick online változatán pénteken megjelent visszaélési vádak viszont újra fejfájást okoznak Annalena Baerbocknak és kampánycsapatának. A lap szerint Baerbock doktori tanulmányai megkezdését követően a Zöldekhez közeli Heinrich Böll Alapítvány ösztöndíjában részesült, méghozzá több mint három éven keresztül. Ilyen sok ideig az emberek általában nem szoktak doktori ösztöndíjat kapni Németországban. Az alapítvány által támogatott doktoranduszok ekkoriban havi 1050 euró ösztöndíjat kaptak, Baerbock a rekordhosszú támogatási időszak alatt tehát majdnem negyvenegyezer euróval gazdagodhatott.

Az köztudott, hogy Annalena Baerbock végül nem doktorált le, így ez a szép nagy összeg végső soron kárba veszett – ilyenek persze előfordulnak. A Tichys Einblick viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy

Baerbock jogszerűen meg sem kaphatta volna a stipendiumot.

A szövetségi oktatási minisztérium támogatási irányelvei szerint ugyanis nem részesülhet ösztöndíjban a hallgató, ha a tanulmányaival párhuzamosan olyan tevékenységet is végez, ami „túlnyomórészt” igénybe veszi az erejét és az idejét.

A helyzet az, hogy Baerbock ebben az időszakban viszont négy különböző tisztséget is betöltött a pártban, amik közül az egyik a brandenburgi pártszervezet elnöki pozíciója volt. Habár a kelet-németországi tartomány nem számít zöld fellegvárnak, munka itt is van bőven – ahogy a pártszervezet 2011-es pénzügyi beszámolója is írja, a pártelnökök munkaidejük több mint felét a tartományi szervezet ügyeinek intézésével töltik. Éppen ez volt az az év is, amikor a Zöldek úgy határoztak, hogy most már fizetni is fognak az addig önkéntes alapon dolgozó tartományi elnökeiknek.

Az alapítvány egyelőre nem nagyon reagált a hírekre, az illetékes minisztérium pedig azt mondta a Cicerónak, hogy nem foglalkoznak egyedi esetekkel. A vonatkozó jogszabály értelmében

Baerbocknak kamatostól vissza kellene fizetnie azt a nagyjából tizenötmillió forintnak megfelelő összeget,

amit folyósítottak neki abban a harminckilenc hónapban, amíg ösztöndíjas volt.

A párt egyik szóvivője az ügy kapcsán azt mondta, hogy Baerbock felkérte a Heinrich Böll Alapítványt az ösztöndíj-folyósítások felülvizsgálatára. Azt viszont visszautasítják, hogy a jelenlegi kancellárjelölt többet foglalkozott volna a politikával, mint a tanulmányaival: „Baerbock asszony ezekben az években elsősorban a doktori terveivel foglalkozott, az alapvetően önkéntes pártpolitikai tevékenységeit általában az esti órákban és hétvégente folytatta” – állítják.

 

A nyitóképen: Annalena Baerbock a Jetzt bemutatóján. Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gintonic68
2021. július 14. 06:26
Az egész olyan "karácsonyos"! Milyen embereket "építgetnek"????
Box Hill
2021. július 13. 16:56
Stasi-s besúgókancellárokhoz képest ezek kis stiklik.
ptrfarkas43
2021. július 13. 15:35
Elfelejt adót fizetni, forrást megjelölni, doktorit letenni, az életrajzát meghamisítja, jobboldali politikusoknál egy felsorolt miatt is távozni kell, itt meg semmi.
Gullwing
2021. július 13. 15:26
Milyen doktori, ennek a ballibcsi picsának diplomálya sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!