Olimpia: sajtótájékoztatón igen, a dobogón nem nyilváníthatnak véleményt az úszók

2021. július 08. 10:29

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendeletben tiltott be minden fajta „demonstrációt, illetve politikai, vallási vagy faji propagandát” az ötkarikás játékok helyszínein.

2021. július 08. 10:29
null

A tokiói olimpia alatt a sajtótájékoztatókon és a különböző médiacsatornákon kifejezhetik véleményüket az úszók, az éremátadó ünnepségeket azonban nem akadályozhatják ezzel – emlékeztette versenyzőit a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A dobogón történő tiltakozások és állásfoglalások kérdése olyannyira középpontba került az ötkarikás játékok előtt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendeletben tiltott be minden fajta „demonstrációt, illetve politikai, vallási vagy faji propagandát” az ötkarikás játékok helyszínein. A döntést több sportoló kritikával fogadta, az olimpiai bajnok brit Adam Peaty például kijelentette: joguk van kifejezni a véleményüket anélkül, hogy ezért büntetést kapnánk.    

A FINA egyeztetéseket folytatott a NOB-bal, és ezt követően szögezte le a szövetség elnöke, hogy a medencében továbbra is csak a sportnak van helye, és ugyanez a helyzet az éremátadásnál is.    

„Ez egy olyan pillanat, amely tiszteletet vált ki, ez a sporteredmények diadala, nem szabad, hogy egyéni önkifejezés miatt legyen emlékezetes” – fogalmazott Huszajn al-Muszallam.   

A FINA aggodalmainak alapja, hogy Szun Jang, minden idők legsikeresebb kínai úszója ellen sokan tiltakoztak doppingügye miatt a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig a brit Duncan Scott és az ausztrál Mack Horton is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra. 

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2021. július 08. 12:57
HELYES! "a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendeletben tiltott be minden fajta „demonstrációt, illetve politikai, vallási vagy faji propagandát” az ötkarikás játékok helyszínein"
Lombi
2021. július 08. 11:58
Hál istennek. Ez a sportrendezvényekre bevitt politikai őrület, teljesen tönkreteszi a sport tiszteletét. Ideje lenne ehhez csatlakozni minden sportszervezetnek.
elfújta az ellenszél
2021. július 08. 11:54
Akkor ezek szerint lőttek a szivárványos megnyilvánulásoknak? Mert a foci EB őrületei után valahol már mégiscsak meg kell vonni a határt. Az eredeti ókori játékok helyszínén sem volt megengedett a demonstráció. Sőt a jelenleg hatályos görög jog szerint most is tilos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!