Lengyelországban rendkívüli állapot közeleg a migrációs nyomás miatt

2021. augusztus 31. 15:12

A lengyel kormány megkérte Andrzej Duda elnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot a fehérorosz határhoz közeli térségekben a migrációs nyomás miatt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden.

2021. augusztus 31. 15:12
null

A Podlasie és Lublini vajdaság egyes területein bevezetendő, összesen 183 határ menti települést érintő rendkívüli állapot harminc napig tart majd - mondta el Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.    

Ezalatt korlátozzák az állampolgári jogokat, és nem engedélyezik egyebek között a tüntetéseket sem. A rendkívüli állapot idején a hatóságok szélesebb jogköröket kapnak az emberek mozgásának megfigyelésére és ellenőrzésére.    

Lengyelország a múlt héten megkezdte egy három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubrzyca Wielka térségében. A 180 kilométer hosszúra tervezett akadály hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát. A lengyel belügyminiszter szerint augusztusban több mint háromezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt.    

Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre. Varsó emellett azzal is felbőszítette Minszket, hogy befogadta Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, aki a tokiói olimpiai játékokról menekült Lengyelországba. A lengyel hatóságokat több jogvédő bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat, és nem biztosítanak megfelelő egészségügyi ellátást a határon rekedteknek. Varsó szerint a szóban forgó emberekért a fehérorosz hatóságok tartoznak felelősséggel.

(MTI)

Fotó: MTI/PAP/Artur Reszko

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. augusztus 31. 18:07
Micsoda hülye világ,régen halomra löttek volna 10.000 migránst és migration is over.Hát igen a látszatdemok rácia éppen a lényeget öli meg,a megoldásra képes cselekvést.
matykox
2021. augusztus 31. 17:12
"Varsó emellett azzal is felbőszítette Minszket, hogy befogadta Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, aki a tokiói olimpiai játékokról menekült Lengyelországba." Hát persze, mert egy akármennyire is komolyabb politikus csak úgy megsértődik egy ilyen pimf ügyön. Tipikus mellébeszél - az ilyemi még ürügynek is gyengus. Tojnak a futónőre - viszont a szállítás ugye, az ÜZLET. Ha az EU úttörői így tudnak segíteni, akkor így segílyezik Minszket. És persze szívatják a lengyeleket - de persze ezt is elkalkulálták.
nemecsekerno_007
2021. augusztus 31. 16:37
Csak keményen lengyel testvérek. A ballibák szavát se higgyétek.
Ventrotty
2021. augusztus 31. 16:07
Hát, eléggé úgy tűnik, hogy Brüsszel összepacsizott a Fehéroroszokkal.... Lengyelország ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!