A tálibok az „élet minden kérdését” a saría törvényeivel összhangban fogják szabályozni

2021. szeptember 08. 07:14

A tálibok fő vezetője szerint az új afgán kormány azokat a nemzetközi jogi normákat fogja betartani, amelyek nincsenek ellentmondásban a saríával.

2021. szeptember 08. 07:14
null

„A jövőben az államigazgatás és az élet minden kérdését Afganisztánban a szent saría törvényeivel összhangban fogják szabályozni” – írta Hibatullah Ahundzada, aki 2016 óta legfőbb vezetőként a legmagasabb politikai, vallási és katonai hatalom gyakorlója a tálibok hierarchiájában.

Ahundzada gratulált a radikálisoknak az idegen uralom alóli felszabadulás alkalmából, és fogadkozott, hogy a tálibok újjáépítik a háború sújtotta országot. Közölte, hogy a tálibok átmeneti kormánya mihamarabb munkához lát.

A tálibok kedden jelentették be, hogy megalakult az átmeneti kormány Hasszán Ahund molla vezetésével.

A kormányfő első helyettesének tisztségét Abdul Gáni Baradar molla, a tálibok politikai bizottságának vezetője veszi át, míg a második helyettes posztjára Abdul Szalam Hanafi, a mozgalom katari politikai irodájának egyik tagja került.

Hírportálokon megjelent információk szerint Hasszán Ahund molla a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapító tagjainak egyike, és úgy tudni, hogy a tálibok néhai társalapítójának, Omár mollának volt az egyik közeli szövetségese. Úgy tartják róla, hogy inkább vallási, mintsem katonai vezető, aki közel áll Ahundzadához.

(MTI)

Nyitókép: EyePress News / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. szeptember 08. 10:58
No problem. Deal. Mi nem megyünk oda ti nem jöttök ide.
nakatomi
2021. szeptember 08. 09:10
Szép tablókép Ali babáról és a 40 rablóról.
hegyaljai
2021. szeptember 08. 08:45
Most képzeljük el, hogy egy szabad, független állam, mondjuk Chile, Dél-Afrika, Vanuatu, uram bocsáss meg - tagállamai nevében - az EU szerződést akar kötni az új afganisztáni kormánnyal. A szerződés hivatkozik az ENSZ Alapokmányára, a WTO Dohai fordulójában elfogadott feltételekre. És ekkor az új afgán kormány bejelenti, - mint egy 6-8 éves gyerek - bocsi, nem ér a nevem, mert a sari'a ezt nem engedi.
Derek Zoolander
2021. szeptember 08. 08:40
Van egy olyan érzésem hogy az ország bevételi forrásai között a nemzetközi turizmus nem lesz jelentős tényező.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!