Nem csökken a nyomás a lengyel határon: maradhat a rendkívüli állapot

2021. szeptember 28. 15:28

A lengyel kormány úgy döntött, hogy a fehérorosz határ térségében szeptember 2. óta érvényben lévő harmincnapos rendkívüli állapot hatvan nappal való meghosszabbítását kéri Andrzej Duda elnöktől – ismertette a keddi kabinetülésen hozott döntést a lengyel kormányszóvivő.

2021. szeptember 28. 15:28
null

Az indítványt még kedden továbbítják az államfőnek – jelentette be Piotr Müller szóvivő. Müller továbbra is nagyon nehéznek nevezte a lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzetet, hozzátéve: hírszerzési információk szerint Fehéroroszország szervezett tevékenységének következménye ez, és ez a tevékenység a legközelebbi jövőben várhatóan folytatódni fog.    

naponta migránsok százai próbálkoznak illegális határátlépéssel” - foglalta össze a helyzetet Müller. Aláhúzta: a lengyel hatóságok kötelessége, hogy biztosítsák Lengyelország határát, amely egyben az Európai Unió külső határa is. A lengyel-fehérorosz határ menti három kilométeres sávban szeptember 2-án kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter javasolta hétfőn, a feszült határhelyzettel, a fehérorosz tisztviselők részéről történt provokációkkal indokolva javaslatát, valamint azzal, hogy a migránsok között terroristagyanús személyek is vannak.    

A rendkívüli állapotot a lengyel alkotmány értelmében egyszer lehet meghosszabbítani, mégpedig 60 nappal. Az elnök döntését az alsóháznak jóvá kell hagynia. A lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítést is létesítenek, ez mintegy száz kilométeres szakaszon már elkészült.

(MTI)

Fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. szeptember 28. 21:22
Ez az új gázvásárlási szerződés jó kezdőlépés.
brekker
2021. szeptember 28. 20:59
El kéne gondolkozni azon, hogyha Anglia és az USA, és vazallusa az EU mindig a mi kárunkra nyúl bele az itteni Közép-európai játékokba, akkor más szövetségesek után kéne néznünk.
brekker
2021. szeptember 28. 19:17
Az egész onnan indult, amikor az angolok megakadályozták, hogy az oroszok elfoglalják a Boszporuszt. Aztán amikor ők akarták elfoglalni, vérző fejjel visszavonultak. Pedig az Osztrák-Magyar Monarchiának egy értelmes megállapodása volt Oroszországgal a Balkán felosztásáról.
bagira
2021. szeptember 28. 16:38
LMBTQ-aktivisták és migránspárti, brüsszeli politikusok jönnek Budapestre. Kormány üzenje meg betolakodókat nem engedjük be nincs miről tárgyalni. Az Európai Parlament LIBE-bizottságának egy része Budapestre látogat, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a jogállamisági normák érvényesüléséről akar a testület „tájékozódni". A magyar kormány álláspontját ismertető Varga Judit igazságügyi miniszter szerint valójában a következőről van szó: „a küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak". Az Origo szemléjéből egyértelművé válik, hogy a LIBE-delegáció részeként Magyarországra látogató külföldi politikusok többsége negatív értelemben véve elfogult hazánkkal szemben, és az elmúlt évek során számos alkalommal támadták a nemzeti érdekeket védő budapesti kormányt. A támadási felület mindig hasonló volt: a migráció tematikája, a nemzeti szuverenitás kérdése, az LMBTQ-lobbi helyzete, illetve újabban a gyermekvédelmi törvénycsomag. LMBTQ-aktivistákból és migránspárti politikusokból áll a küldöttség, a céljuk a saját nézeteik hazánka erőltetése és persze mindez beavatkozási kísérlet a tavaszi parlamenti választásba, hiszen rengeteg baloldali politikussal találkoznak. https://www.origo.hu/nagyvilag/20210928-budapestre-latogat-a-magyarorszagot-folyamatosan-tamado-libebizottsag-tobb-tagja.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!