A luxemburgi sajtó plagizálással vádolja Xavier Bettel kormányfőt

2021. október 27. 22:49

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozójó újságírója egyetemi szakdolgozata kapcsán plagizálással vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el.

2021. október 27. 22:49
null

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként 1999-ben olyan szakdolgozatot nyújtott be amellyel kapcsolatban felmerül a páratlanul nagy mértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló 55 oldalas dolgozatában; továbbá

több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

54 oldalnyi plágium az 55 oldal terjedelemből

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte:

Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

Legjobb tudása szerint írta a szakdolgozatot

„Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak" – mondta.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekből.

– tette hozzá. Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat. „Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt” – mondta az újságíróknak arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Azt is hozzátette, hogy „ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.”

(MTI)

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. október 28. 14:30
A sajtó vádaskodása nem az ügyészség vádaskodása. Nagyon nem az.
Andilla
2021. október 28. 12:14
Hallom a ballipsi aktivisták hangos követelését: "Monnyonle!" Ja, nem, bocs: Magyarországot ekéző, az LMBQWERTZUIOPŐÚŰ... lobbit támogató politikustól ilyet nem kérnek, mert még a szépséges lelkébe taposnának.
sors
2021. október 28. 10:54
Azért le is mondathanák...
rollotomasi
2021. október 28. 09:28
Legjobb tudása szerint :). LOL. Ez a legjobb tudása, tudja, honnan lopjon. Végül is mit csodálkozunk? Luxemburg erre épül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!