Ismét korlátozzák a nők médiajelenlétét Afganisztánban 

2021. november 22. 17:09

Erkölcstelen, ezért nincs helye az afgán televízióban a nőket ábrázoló szappanoperának és drámának - döntött az új tálib vezetés Afganisztánban. A döntés az előző tálib uralom hozzáállását idézi.

2021. november 22. 17:09
null

“Vallásos irányelvek” sorozatát bocsátották ki az afgán hatóságok vasárnap. Egyike ezeknek a nők médiajelenlétével összefüggő tilalom, amelynek értelmében az afgán a női színészek többé nem tűnhetnek fel szappanoperákban és drámákban. Gyanítható, hogy

a nemrégiben felállt kormányzat tulajdonképpeni erényügyi minisztériumától származó tilalom nem az utolsó ilyen természetű korlátozás.

De nem is az első: hasonló szerv működött az 1996 és 2001 közötti első talibán uralom idején Afganisztánban, amelynek tevékenységének eredményeképpen a nők lényegében a közélet margójára szorultak. 

Emlékezetes, hogy Zabidullah Mudzsáhid, a talibán szóvivője néhány hónapja még arról igyekezett biztosítani a közvéleményt világszerte, hogy az Amerikai Egyesült Államok kivonulását követően felálló kormányzat szabadelvű megközelítést alkalmaz majd az olyan sarkalatos kérdésekben, mint a nők jogállása - már amennyire azt a saría, vagyis a muszlim jogrend megengedi. 

Ehhez képest a mostani döntések arról szólnak, hogy

be kell tiltani azokat a filmeket és műsorokat, amelyek az iszlám, illetve afgán értékrenddel szembe mennek.

Ennek megfelelően nincs helye olyan médiatartalomnak a közéletben, amely Mohamed prófétát bármilyen formában megjeleníti, s hasonló tilalom vonatkozik az iszlám vallás további prominens alakjaira is. A női műsorvezetőknek, riportereknek hidzsábot kell hordaniuk, s nincs helye a képernyőkön olyan műsoroknak, amelyekben férfi felsőtest szerepel. 

“Ezek nem egyszerű szabályok, hanem vallásos irányelvek” - kommentálta a fejleményeket Hakif Muhadzsir, a minisztérium szóvivője. Hasonlóképpen igyekezett árnyalni a képet a talibán egy másik szóvivője is az EFE spanyol hírügynökségnek, nyomatékosítva, hogy nem kötelezettségekről, hanem ajánlásokról van szó. 

Az USA csapatainak bevonulása előtti időkben a tálib vezetés egyre radikálisabb korlátozásokat vezetett be a médiában, amely oda vezetett, hogy az országban csak egyetlen rádiócsatorna, a Saría hangja sugározhatott, s az is csak iszlamista propagandát. Az ezt követő évtizedekben a sajtószabadság Afganisztánban legalábbis részben megvalósulhatott: a médiumok főleg saját gyártású bulvártartalmat és Törökországból, Indiából importált szappanoperákat sugároztak. 

Ennek kapcsán Ayaan Hirsi Ali világhírű szónok és publicista az iszlamizmus radikális kritikusaként lapunknak októberben elmondta, hogy nehezen lehet azonosulni azok véleményével, akik “egy talibán 2.0-tól a tálib uralom könnyedebb, gyengédebb formáját várják.” Hirsi Ali szerint ugyanis az iszlám jog, vagyis a saría vezérelte kormányzás szerves részét képezi például a nők hátrányos és gyötrelmes diszkriminációja. 

Kép: A tálib hatalomátvételt követően egyre kevesebb nőt látni Afganisztán egykor zsúfolt közterein és piacain. Sardar Shafaq / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 25. 19:00
Miért nem állított fel a korábbi afganisztáni bábkormány női hadsereget? Meglehet, sőt szinte bizonyos, hogy jobban harcoltak volna, mint a férfiakból álló tényleges hadsereg, amelyik nem harcolt. Mondtam már, hogy Pakisztán muzulmán ország létére százszor okosabb? Női tábornokaik, vadászpilótáik, kommandósaik vannak. https://www.youtube.com/watch?v=iZhLOpsFG8k https://www.youtube.com/watch?v=5X8QEs2Z-pU
Akitlosz
2021. november 25. 18:45
Ezeknek a táliboknak már Pakisztán is maga a fertő. Pakisztáni videoklip, ráadásul jó, az ország legjobban fizetett színésznőjével: https://www.youtube.com/watch?v=KRCMXHF97yY Csak mert egy ország muzulmán, attól még nem feltétlenül kell, hogy élhetetlen is legyen. Lásd még Törökország pozitív példáját is.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 25. 18:10
A legégetőbb problémája most a haladó nyugatnak.
satman11
2021. november 25. 08:22
Valahol látni véltem, hogy a szemeteszsákok szavazati jogáért küzdenek az NGO-k.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!