Többszáz migráns próbált csónakokon bejutni Angliába

2021. november 03. 19:43

A franciaországi Calais kikötőjének térségében 292 migránst tartóztattak fel kedden, akik kis csónakokkal akartak átkelni Nagy-Britanniába.

2021. november 03. 19:43
null

A helyi hatóságok szerdai közlése szerint a műveletben a francia haditengerészet, parti őrség, vám- és pénzügyőrség számos hajója vett részt, illetve haditengerészeti helikoptereket is bevetettek. A kimentett embereket Calais, illetve Dunkerque kikötőibe vitték. Az idén augusztussal bezárólag csaknem 16 ezer illegális bevándorlót fogtak el a forgalmas vízi útvonalon.

A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az úton próbálják meg elérni a brit partokat. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.    

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.    

Calais térségében, ahonnan migránsok százai próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba, a bevándorlók elhelyezésére egy háromszáz fős szükségszállást próbálnak építeni.    

Natacha Bouchart, Calais polgármestere tiltakozott e tervek ellen

„Ki van zárva” – mondta Bouchart a France Info közszolgálati adónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a városban nincsen erre megfelelő hely. Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója közvetítőként a városba utazott. A Földközi-tengeren sem enyhül a migrációs nyomás.    

A máltai parti őrség kedden délután vett fel egy 49 fős migránscsoportot egy zátonyról a szigetország partjai előtt. A menedékkérőket, akik között több várandós nő és gyerek is volt Valletta kikötőjébe vitték.

(MTI)

Fotó: SYLVAIN LEFEVRE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2021. november 04. 12:18
"Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból" - nem értem, miért? Hát nem eléggé jó nekik az EU Franciaországában? Nem elég színes, vagy demokratikus, vagy biztonságos?
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 03. 22:03
Én ezt nem értem miért kell összeszedni őket? Felnőtt emberek, magukért tartoznak felelősséggel.
luzitanxaver
2021. november 03. 21:06
Te mondd, hogy álprobléma, a te hangod mélyebb.
kolozsv
2021. november 03. 20:33
Jó ez a szobor csoport, gondolom azt ábrázolja, hogy a migránsok vágyakozva néznek az ígéret földje felé. A probléma csak az, hogy a mostani migránsok a világ igen piciny részébe, annak is kb. 3-4 országába, a készbe vágyakoznak, míg pl. az Amerikába vágyakozó hajdani telepesek egy óriási, vérrel, verejtékkel megszerzendő világra vágyakoztak, ami tele volt veszéllyel. És nem szociális segéllyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!