Négy év börtönre ítélte a junta Mianmar volt vezetőjét

2022. január 11. 16:20

Az Európai Unió politikai indíttatásúnak tartja az Aung Szan Szú Kji bebörtönzött, mianmari vezető ügyében hozott bírói döntést – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője közleményében kedden.

2022. január 11. 16:20
null

Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy hétfőn négy év börtönbüntetésre ítélte egy mianmari bíróság Aung Szan Szú Kjit, akit egyebek között hordozható rádióadó-vevők jogellenes behozatalában és birtoklásában, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésében talált vétkesnek.

Az uniós külügyi szolgálat a közleményében kijelentette: a mianmari vezető ellen hozott döntés újabb lépést jelent a jogállamiság lebontása és az emberi jogok megsértése felé Mianmarban. A döntés újabb jelentős visszalépés a mianmari demokrácia számára, és egyértelmű kísérletet arra, hogy a hatalomból és a nemzetközi közösség által szorgalmazott párbeszédből kizárják a demokratikusan megválasztott vezetőket – írták.

– olvasható a közleményben. Aung Szan Szú Kji a tavaly februári puccsig államtanácsosi pozícióban irányította az országot. A katonaság arra hivatkozva vette át a hatalmat, hogy a kormány nem foglalkozott az előző választással kapcsolatos panaszaival. A voksolást Aung Szan Szú Kji pártja nyerte. 

Az államcsíny óta a politikus házi őrizetben van

Egy korábbi ügyben decemberben négy év börtönre ítélték „uszítás” és a járványvédelmi előírások megsértése miatt. Az ítélet után a junta vezetője felére mérsékelte Aung Szan Szú Kji első négyéves börtönbüntetését. Emellett még tucatnyi ügyben folyik eljárás a 76 éves politikus ellen.

Ezekben összesen akár 100 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.    

Aung Szan Szú Kji a modern Mianmar atyjának tekintett Aung Szan tábornok lánya. 1991-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat az akkori katonai diktatúra elleni, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért. Az Európai Parlament 2020 szeptemberében felfüggesztette Aung Szan Szú Kji tagságát a Szaharov-díjasok közösségében. A döntés indoklása szerint Aung Szan Szú Kji szemet hunyt az országában élő, főként muzulmán vallású rohingya kisebbséget érő támadások és jogsértések felett.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2022. január 12. 23:38
Lehet, hogy egy agymosott nyugati beveszi ezt a storyt, de aki kelet-európában nőtt fel azt ne szórakoztassák már ekkora bullsittel mert 6000km-ről bűzlik. A 62-től folyamatos katonai diktatúra után a nő nyer és még abban az évben elkezdi a hadsereg a cirkuszt a rohingyákkal. Majd a fényességes nyugat a nőn kéri számon, valószínűleg addigra a mosdót már megtalálta a hivatalában. Aztán az egészet a nő nyakábavarrják és jönnek vissza a régi csapat... Gondolom nálunk is valami hasonló dolgokban spekuláltak a komcsik 90 előtt ahogy 2010-ben is azt hitték 4 év ...
Deansdale
2022. január 12. 11:27
"Az Európai Parlament 2020 szeptemberében felfüggesztette Aung Szan Szú Kji tagságát a Szaharov-díjasok közösségében. A döntés indoklása szerint Aung Szan Szú Kji szemet hunyt az országában élő, főként muzulmán vallású rohingya kisebbséget érő támadások és jogsértések felett." Ahogy az lenni szokott, a mindenhol máshol is véresszájú terroristaként ismert buddhisták ok nélkül támadtak az ártatlan iszlamista gyufaárus kislányokra... Ismerjük a sztorit. Még véletlenül sem az van, hogy a migránsként betelepült muszlimok többségbe kerültek egy adott területen, és elkezdték agresszíven támadni a helyieket valamint terjeszteni a vallásukat, például nemi erőszakkal és lefejezésekkel. Ááááááá, ilyesmit iszlamisták sosem csinálnának. A rohadt helyiek rasszisták és xenofóbok, főleg a Nobel-békedíjas ex-elnökük. Az EP-t be kellene szántani és a helyét behinteni sóval.
lististerc
2022. január 11. 18:48
A "rohingya kisebbséget érő támadások és jogsértések" ennek a népnek a legyilkolását, elűzését jelentette. Nem kell cifrázni: egy népirtó megbűnhődik. Az, hogy kik intézik el, másodlagos. Benest is a komcsik állították félre Csehszlovákiában, ha nem hal meg, ő is börtönben végezte volna.Néha a földön is van igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!