Le Monde: Nincs idő a tétovázásra, alkalmazni kell a jogállamisági mechanizmust

2022. február 21. 08:36

A francia lap szerkesztőségi írása szerint ez egy olyan eszköz, amely nagyon hiányzott a Bizottságnak a lengyel és a magyar nacionalista vezetőkkel évek óta vívott harcában.

2022. február 21. 08:36
null

Nincs idő a tétovázásra, alkalmazni kell a jogállamisági mechanizmust Lengyelország és Magyarország által az Európai Unió elé állított, a jogállamiság be nem tartásáról szóló kihívások csatájában az EU most fontos pontot szerzett – írta a Le Monde szerkesztőségi írása.

A lap szerint Budapest és Varsó keresetének elutasításával az EUB zöld utat adott az Európai Bizottságnak. Ez egy olyan eszköz, amely nagyon hiányzott a Bizottságnak a lengyel és a magyar nacionalista vezetőkkel évek óta vívott harcában. A mechanizmus lehetővé teszi, hogy az uniós forrásokat ne használják fel jogtalanul – írták.

Politizálással vádolják von der Leyent

Mostantól mindaddig, amíg Brüsszel nem rendelkezik biztosítékkal az ezen alapok felhasználására, különösen a közbeszerzési eljárások szabályszerűségével kapcsolatban, az érintett ország számára nem szabadítanak fel forrásokat. A cikk szerint gondolhatnánk, hogy a Bizottság ezt késedelem nélkül alkalmazni is fogja,

A közösségi végrehajtó testület ugyanis „gondosan elemzi” a Bíróság határozatát, és az elkövetkező hetekben iránymutatásokat tesz közzé a mechanizmus végrehajtásának konkrét feltételeiről. Franciaország ugyanezen az állásponton van: „a Bizottságnak most meg kell határoznia a rendelet működését”. Az Európai Parlamentben egyesek lázadoznak, és politizálással vádolják von der Leyen asszonyt.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diós guba
2022. február 21. 14:22
Hozzászoktunk évszázadok alatt, mi kitartunk. Mondjuk a leningrádiak is kitartottak az ostrom alatt, de azért mi is bizonyítottunk. A kormánynak azt kéne megértenie, hogy KI FOGUNK TARTANI.
Szerintem
2022. február 21. 13:50
A franciákkal mi lesz? Ott is jönnek a választások. Semmi ok a késlekedésre, megvan már rég az ítéletem is.
Szerintem
2022. február 21. 13:36
Hogy kiemeli, hogy nemzeti kormányok ellen. Nem is leplezi, hogy ez a baj, a nemzeti.
Szerintem
2022. február 21. 13:34
Kézzelfogható, konkrét bizonyítékok nélkül nem fog menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!