A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít az oroszok ellen háborús bűncselekmények ügyében

2022. március 01. 07:17

Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

2022. március 01. 07:17
null

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette hétfőn, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében. Karim Khan főügyész azt írta közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy

megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek

Ukrajna orosz inváziója közben.    

„Tekintve a konfliktus kiszélesedését az utóbbi napokban, az a szándékom, hogy a vizsgálatba folyamatosan bevonok minden, a hivatalom hatáskörébe tartozó újabb, bármely fél által bárhol az ország területén elkövetett, gyanítható bűncselekményt” – írta közleményében. A főügyész magyarázata szerint Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a bíróságot, és a főügyésznek bírósági jóváhagyást kell kapnia ahhoz, hogy elindíthassa a nyomozást – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttentotta
2022. március 05. 02:28
Churchillt is elő kellene már venni egy poszthumusz tárgyalásra, mert ha már meg nem is bűnhődhet a háborús bűneiért, de legalább tudjunk róla, hogy kellett volna. Különben még mindenki azt hiszi, hogy ilyeneket szabad, és ebből van a félreértés.
uszti89
2022. március 01. 22:30
Lyndon LaRouche (többszörös amerikai elnökjelölt) nyilt levele az amerikai elnökhöz (2002 Február 16) " Terror - ha te még mindig szomorkodsz a borzalmas Szeptember 11-i eseményeken,amikor 3000 civil áldozat meghalt New Yorkban,Wasingtonban és Pennsylvániában, akkor légy szíves állj 2 percig néma gyászban. És mivel éppen gyászolsz légy szíves még 13 percig állj ott csendben a 130000 halott iraki civilért is,akik 1991-ben Bush parancsnoksága alatt meghaltak. Miközben Amerika utcáin a nép táncolt és tapsolt örömében. És most eljött az ideje további 20 perc csendes gyászra a 200000 halott iráni civilekért, akiket a nyolcvanas években Amerika által pénzelt fegyverekkel segített, mindaddig amíg irányt nem váltott és az iraki barátokból hirtelen ellenség lett. Most már nem esik nehezedre további 15 percet álldogálni a 150000 halott orosz és afgán emlékére akiket a Talibánok megöltek, a CIA képezte ki ezeket és mindenben támogatta őket. De még mindig hiányzik 10 perc gyász a 100000 civil halottért akiket az amerikai atombomba ölt meg Hirosimában és Nagasakiban. Te most egy órán át csendben gyászoltál. 2 percet a megölt amerikaikért és 58 percet az amerikaiak áldozataiért. Ha még mindig nem világosak az arányok ,akkor állj ott kérlek még egy órát a Vietnami háború áldozataiért vagy 1989-ben Panamáért ahol az amerikai katonák ártatlan falvakat támadtak,megölve 20000 hajléktalant és még több ezer civilt. Esetleg az éhen halt több millió gyerekért Irakban és Kubában hála az amerikai embargónak. És akkor még nem számoltuk az Amerika által pénzelt és szervezett polgárháborúkban (Chile,Argentína,Uruguay,Bolívia,Guatemala,El Salvador) elhunyt több százezer áldozatot. És most Elnök úr beszélhetnénk még egyszer a terrorizmusról "
Isten jobb keze
2022. március 01. 11:02
Magyarok?????? Akik itt védeni próbálják orosz országot, és Putyint, mázsa szar essen a nyakatokba! Nekünk is volt 56 az arcotoktól szabadúljatokmeg! Ha azt elfelejtettétek, akkor itt van az ideje hogy Trianont is elfelejtsük!
CirmoS
2022. március 01. 10:47
Na már megint egy Soros sóhivatal akar vizsgálódni! Ezek közé kéne bedobni gránátot, vagy csak benézni hozzájuk... fegyverrel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!