Brit külügyminiszter: Nincs jogérvénye a donyecki orosz bíróság által két brit állampolgárra kirótt halálos ítéletnek

2022. június 09. 21:12

Liz Truss leszögezte, hogy a hadifoglyokat a nemzetközi jog alapján nem használhatják fel politikai célokra.    

2022. június 09. 21:12
null

A brit külügyminiszter szerint nincs jogérvénye annak a halálos ítéletnek, amelyet a „Donyecki Népköztársaság” nevű – csak Oroszország által elismert – szakadár kelet-ukrajnai terület legfelsőbb bírósága rótt ki csütörtökön két brit állampolgárra.

 A 28 éves Aiden Aslint és a 48 esztendős Shaun Pinnert a dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban fogták el még áprilisban, és azzal vádolták őket, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. Ugyanezen vád alapján a donyecki bíróság halálra ítélt egy Szaaudun Brahim nevű marokkói állampolgárt is.    

A brit külügyminiszter „álítéletről” beszél

Liz Truss brit külügyminiszter a Twitter portálon csütörtök este megjelent bejegyezésében közölte, hogy 

Truss leszögezi, hogy Aiden Aslin és Shaun Pinner hadifogoly, és az ellenük hozott „álítéletnek” semmiféle jogi érvényessége nincs. A miniszter közölte azt is, hogy a brit kormány minden lehetséges módon támogatja Aiden Aslint és Shaun Pinnert.    

A genfi megállapodás az irányadó a britek szerint

Nem sokkal korábban a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője is kijelentette, hogy a két brit hadifogolynak számít, a genfi megállapodás alapján megilleti őket a hadviselő feleknek kijáró mentesség, és így nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük azon a címen, hogy ellenséges tevékenységben vettek részt.    

A Downing Street illetékese közölte:

London folytatja az együttműködést az ukrán hatóságokkal

mindazon brit állampolgárok szabadlábra helyezésének elérése végett, akik az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálnak és hadifogolyként tartják őket fogva. Hozzátette: a hadifoglyokat a nemzetközi jog alapján nem használhatják fel politikai célokra.    

(MTI)

Nyitókép: Niklas Hallen / AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 10. 21:49
A bitón lengedezve lehet gondolkozni, hogy akkor ez most jogtalan volt-e vagy nem.
Héja
2022. június 10. 10:08
Felebarátaim, kezdjük azzal. a brit törvények szerint brit állampolgár igen hadseregbe nem léphet be. Ha megteszi, otthon büntetésre számíthat. Állampolgáraikat erre a háború kitörésekor maguk a britek figyelmeztették. Úgyhogy a miniszterasszony szövege süket duma.
moltib54
2022. június 10. 09:51
Érdekes megközelítése ennek a nőnek. Gőze sincs a politikához. Biztos muciológus. Zsoldos gyilkolni megy, akár kap érte akár nem pénzt vagy egyebet. Angliában az ISIS nevében gyilkolnak akkor az angol bíróságnak nincs joghatósága? Mikor jön rá az elbutított nyugat, hogy hülyére vették Őket?
VeJoLa
2022. június 10. 09:12
És az jogszerű, hogy ontjátok a fegyvert a szlávok egymásgyilkolásához, te OSTOBA, SÖTÉT szőkenő te!? Majd a golyónak jogászkodjál, amit épp most heccelsz a külföldi hadifoglyok fejébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!