Letakarták a kétnyelvű feliratokat az úzvölgyi katonatemetőben a román nacionalisták, mert nem tűrik az „idegen jelképeket”

2022. június 03. 14:21

Nagy papírlapra nyomtatott román trikolórral takarták le a feliratokat.

2022. június 03. 14:21
null

Nagy papírlapra nyomtatott román trikolórral takarták le a kétnyelvű (magyar és román) tájékoztató feliratokat az úzvölgyi katonatemetőben a hősök napja alkalmából odasereglett román nacionalisták, arra hivatkozva, hogy nem tűrik tovább az „idegen jelképeket” – írta pénteken a Székelyhon.ro hírportál, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) előző napi megemlékezéséről közölt fényképes tudósításában.

 A két szervezet felhívására idén is több száz, román nemzeti színű zászlókat lengető, többnyire népviseletbe öltözött román tüntető vonult csütörtökön az elnéptelenedett székelyföldi Úzvölgye településrész katonatemetőjébe, hogy „megvédje” az ott három éve önkényesen felállított, egy friss bírósági határozat által azonban eltávolításra ítélt betonkereszteket. 

A temetőben tartott ortodox szertartás és a közéleti szereplők beszéde előtt Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja egyesület vezetője takarta le a román nemzeti színű plakáttal az emlékhely kőfalát.

2019 óta minden évben eljöttünk ide, és minden alkalommal azt láttuk, hogy az ortodox papjaink háta mögött idegen jelképek vannak.

Azoknak a jelképei, akik összetörték csontjainkat, felakasztottak, megégettek bennünket, akik csákánnyal rombolták le a román templomokat, de ma ezeket a jelképeket nem tűrjük tovább. Nem romboljuk le azokat, mint ahogy ők szent templomainkkal tették, hanem letakarjuk őket a román trikolórral” – idézte Tirnoveanut a Székelyhon, hozzátéve: az ezt követő tapsvihar és a román himnusz eléneklése közepette az egybegyűltek román nemzeti színű szalagokat kötöttek a katonatemető bejáratára, a székely kapura. 

A megemlékezésen ismét felolvasták azoknak a románnak a névsorát, akiknek a maradványai szerintük az úzvölgyi temetőben nyugszanak, a résztvevők pedig „Jelen!” felkiáltással válaszoltak a felolvasott nevekre.

George Simion parlamenti képviselő, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke sikerként értékelte, hogy az utóbbi években „vissza tudták venni az irredenták és sovének által elfoglalt objektumokat”, egyebek mellett az úzvölgyi katonatemetőt. Bejelentette: az AUR jövő héten kezdeményezni fogja, hogy a katonatemető kerüljön a bukaresti védelmi minisztériumhoz, és így a román államhoz.

(MTI)

Nyitóképen: Románok az úzvölgyi katonatemetőben. Fotó: MTI / Veres Nándor

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
begmann1
2022. június 05. 08:45
..
röviden
2022. június 04. 20:44
Sztálin azt mondta, hogy románnak lenni foglalkozás. Szerintem kórkép.
mokány
2022. június 04. 18:25
1100 éves határt védték , hős honvédeink , azon a helyen . A betolakodók , most is ugyanazok. 100 évvel hősi haláluk után is védik a magyar igazságot . Öngól a nyuscsuknak .
HunCsz
2022. június 04. 16:09
Édes Istenem ezek a nyomorultak még mindig itt tartanak, hogy a ''magyarok miatt nehéz nekik'' Ezeknek a nagy vezésre Ceausescu volt. A románság legaljai. Azért érdekes, hogy igy időnként feltünnek a semmiből. Csak nem egy nagy bábjátékos keze van ebben az egészben a pokol hálozaton keresztül? A jól ismert oszd meg és uralkodj??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!