Putyin: Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez

2022. június 09. 21:03

Az orosz elnök szerint egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat.

2022. június 09. 21:03
null

Egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat, köztes megoldás nincs – jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön Moszkvában, fiatal vállalkozókkal megtartott találkozóján. „A világ változik, méghozzá gyorsan. És ahhoz, hogy valamely ország, nép vagy etnikum bármiféle vezető szerepre pályázzon, a globális vezető szerepről nem is szólva, természetesen biztosítania kell a szuverenitását” – mondta.

Mert nincs köztes állapot: egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat, függetlenül attól, hogyan nevezzük a gyarmatot” – tette hozzá az államfő, aki a találkozót megelőzően felkereste a I. (Nagy) Péter cár születésének 350. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatot a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH).    

Hangot adott annak a véleményének, hogy ha egy ország vagy országcsoport nem tud szuverén döntéseket hozni, akkor gyarmatnak számít, és

a gyarmatoknak nincs perspektívájuk.

Putyin szerint a szuverenitás a geopolitikai küzdelemben a túlélés feltétele.

Putyin történelemértelmezése

Álláspontja szerint Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg. Mint mondta, a modern Oroszország feladata is a „visszaszerzés és megerősítés”.    

Az orosz vezető eszmefuttatása szerint a szuverenitás politikai-katonai, gazdasági, technológiai és társadalmi összetevőből áll, mégpedig tetszőleges sorrendben, mert az egyik nem létezik a másik nélkül. „Hogyan lehet a külső biztonságot megteremteni anélkül, hogy, mondjuk, technológiai szuverenitással rendelkeznénk? Ez lehetetlen” – mondta.    

„Oroszország tíz év múlva jobban fog éli”

Putyin a társadalom konszolidációját nevezte a fejlődés egyik legfontosabb feltételének, amely azonban szintén nem jöhet létre stabil gazdaság nélkül. Azt ígérte, hogy Oroszország tíz év múlva a jelenleginél jobban fog élni,

nem ismétli meg a Szovjetunió hibáját és nyitott gazdaság marad,

a szankciókra pedig a döntéshozás bürokratizáltságának lebontásával fog válaszolni. Úgy vélekedett, hogy az orosz piacot elhagyó cégek meg fogják bánni döntésüket. Hangsúlyozta, hogy a külföldi vállalatoknak nyújtott kedvezmények nem hozhatják hátrányos helyzetbe az orosz vállalatokat.    

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PUSZTÍTÓ1
2022. június 11. 14:42
+++++++++++++++++++++++++ MOSZKOVITÁKNAK, putler RAJONGÓKNAK INGYEN OROSZ RULETT DUPLA GOLYÓVAL! ++++++++++++++++++++++++ BONUS VODKA KÖRÖNKÉNT ++++++++++++++++++++++++
koronaszepe
2022. június 11. 13:59
A háború oka az orosz expanzió, ami folyamatos veszélyt jelent Európa és a világ békéjére. Nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az amerikaiak úgy gondolják, hogy nekik nincs itt dolguk, hogy izolacionista álláspontot vegyenek fel -Trump ez képviselte-mert akkor Európa itt marad jóformán védtelenül. Az orosznak tervei vannak, "globális vezető szerepre" van vágyása, és ez nekünk nem jó. Azt nem értik, hogy nem csak fegyver kell hozzá. Volt politikus, aki ezt a Szovjetunió felbomlásakor pontosan látta.
dr Angyalföldy
2022. június 10. 21:27
"Agresszív birodalomépítő nyomulást"? Hol? Miként?? Nem hiszem, hogy vak volnék, de én ilyet még nyomokban sem láttam." Ezt írni egy olyan cikk alá, mely pont arról szól, hogy Putyin szerint "Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg. Mint mondta, a modern Oroszország feladata is a „visszaszerzés és megerősítés” némileg meglepő. A Péter cár által bekebelezett Ingermanlandnak mellesleg finnugor lakossága volt, mely fölött a svédek és az oroszok tusakodtak évszázadokon át. Putyin a Szovjetúnió felbomlását történelmi katasztrófának tartja. Célja bevallottan a cári birodalom visszaszerzése. Félreértés lehet Friedmant illetően. Doktrínája nem Oroszország feldarabolásáról, gyarmatosításáról szól. Hanem arról, hogy meg kell akadályozni, hogy Európával összefogjon.
Kamcsatka5
2022. június 10. 15:26
Hát csoda, hogy rűhelik a Fuggerék szarojgyurijai?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!