IMF: a fogyasztókra kell hárítani az emelkedő energiaköltségeket

2022. augusztus 03. 21:33

Az valutaalap szerint azért van erre szükség, hogy ösztönözzék az energiatakarékosságot és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást.

2022. augusztus 03. 21:33
null

Az európai kormányoknak, amelyek eddig árszabályozással, adócsökkentéssel és támogatásokkal próbálták megvédeni a háztartásokat az emelkedő költségektől, engedniük kellene, hogy az üzemanyagköltségek teljes emelkedését áthárítsák a végfelhasználókra, hogy ezzel is ösztönözzék az energiatakarékosságot és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást – mondta el az  IMF európai részlegének igazgatóhelyettese a Financial Times beszámolója szerint.

A  Financial Times azt írja: az IMF sürgette, hogy

a kormányok politikája térjen át a széles körű támogatási intézkedésekről a célzott segélyezésre.

Az IMF becslése szerint sok országban az emelkedő energiaárak elleni küzdelem költségei idén meghaladják a gazdasági teljesítmény 1,5 százalékát a széleskörű árcsökkentő intézkedések miatt.

Ez drágább, mint a háztartások legszegényebb 20 százalékának megélhetési költségei növekedésének teljes ellensúlyozása, amelyet az IMF 2022-re a bruttó hazai termék átlagosan mintegy 0,4 százalékára becsült.

A meglévő intézkedések közé tartoznak az energiaár-korlátok Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában,

a villamosenergia-adó csökkentése Németországban és Hollandiában, az energiatámogatások Olaszországban és Görögországban, valamint az energia-támogatások Németországban és az Egyesült Királyságban.

Nyitókép: Olivier Douliery / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. augusztus 04. 07:54
"a kormányok politikája térjen át a széles körű támogatási intézkedésekről a célzott segélyezésre" Azonnal megszüntetni a társadalmi egyenlőség bármely formáját!!!
rrrrrr
2022. augusztus 04. 06:39
kedves mandiner! ezt kerem angolul is linkelni es mostantol az osszes ilyet, kulonben meg a vegen azt fogom hinni h 444, tekex modszerrel cikkeztek es kulonben meg szeretnem balos ismeroseimnek elküldeni
Lesbat
2022. augusztus 04. 05:58
Mégis mire lehet átállni, ami nem fosszilis? Egy 60-as években épített családi házban vegyes tüzelésű kazánnal? Minden szigetelve, felújítva, van villanykazán is, de azzal megfizethetetlen a fűtés. Tavalyihoz képest duplájára emelkedett a keményfa brikett, amivel eddig fűtöttünk, mert hirtelen mindenki azzal akar fűteni gáz helyett. Ráadásul szinte beszerezhetetlen. "a háztartások legszegényebb 20 százalékának megélhetési költségei növekedésének teljes ellensúlyozása" Vagyis csak minden ötödik rászorulónak jutna teljes ellensúlyozás? (Vagy én értem rosszul ezt a megfogalmazást.) De ettől függetlenül, húzzatok a francba!
ringwoodite
2022. augusztus 04. 05:55
IMF? Röhögnöm kell. Nem ezek voltak azok akiket páros lábbal baszott ki az országunkból Orbán Viktor? Húúúú de igaza volt barátaim!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!