Lettország rendkívüli állapotot vezet be Oroszországgal közös határán

2022. szeptember 27. 22:02

A rigai vezetés szerint mindez a részleges orosz mozgósítás miatt szükséges.

2022. szeptember 27. 22:02
null

Lettország kedden rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán a részleges orosz mozgósítás miatt. A most bevezetett rendkívüli jogrend további eszközöket biztosít a balti állam hatóságainak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezéséhez, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne.

Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is. A rigai vezetés ezenfelül elrendelte a pededzei határátkelő lezárását,

a határőrséget pedig utasították a határ fokozottabb megfigyelésére.    

A rigai belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a lett-orosz határon kialakult helyzetet, amely jelenleg stabil. A múlt héten elrendelt részleges oroszországi mozgósítás nyomán jelentősen megnőtt a kiutazó orosz állampolgárok száma, és a tárca szerint ezért félő, hogy az illegális bevándorlók száma is megugorhat.    

Lettország Fehéroroszországgal is határos, ezen a határszakaszon már 2021 augusztusa óta rendkívüli állapot van hatályban, mióta migránsok ezrei próbáltak illegálisan átkelni az Európai Unióba.

(MTI)

Fotó:MTI/AP/Markus Schreiber

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 27. 23:40
''a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne'' Egyszerűen fogalmazva hazugság, valójában inkább álhír Szeptember 19-25 között a Frontex adatai szerint 41 ezer orosz utazott be Lettországba, és 46 ezer utazott vissza. Tehát még egyszer: több orosz ment vissza, mint ahány kijött Oroszországból. Ennyit a sorozás elől pánikszerűen menekülő tömegekről https://frontex.europa.eu/media-centre/news/news-release/update-situation-at-the-eu-s-land-border-with-russia-X3iWuK
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 27. 23:28
Gondoltam ránézek, hogy áll a lettországi áramhelyzet: az hagyján, hogy a fogyasztásuk 70 (!!!) %-át importálják, (az ENTSO-E annak idején külön engedélyt adott nekik, hogy 30%-nál többet importálhatnak rendes körülmények közt, előre kalkulálva), de nicsak, momentán a fogyasztásuk 20%-a Oroszország felől jön: https://app.electricitymaps.com/zone/LV https://bit.ly/3dPg87y
stug
2022. szeptember 27. 22:26
"A lényeg egyedül az hogy a zsebben a lé A Kartel zötyög a lett határ felé Hátul a brigád elöl Dög a góré A Kartel döcög a lett határ felé"
citromosParizer
2022. szeptember 27. 22:21
és mit is csinálnak pontosan? leporolják a 6 db méregzöldre festett Lada Nivájukat? annyira qrva gáz, amikor az ilyen seggdugók fenyegetőznek és játsszák a nagyot :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!