Lukasenka: Közös haderőt állít fel Belarusz és Oroszország

2022. október 10. 12:24

Korábban a belarusz államhatár-bizottság elnöke azt állította, Ukrajna szinte minden hidat felrobbantott az ukrán–belorusz határon.

2022. október 10. 12:24
null

Oroszország és Belarusz közös haderőt állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség elmélyülése miatt. Ezt Alekszandr Lukasenka szögezte le a Reuters szerint.

Lukasenka azt állítja, a regionális haderő felállítását két nappal ezelőtt, vagyis a Kercsi-szorost átívelő hídon történt robbanás után kezdték el. A híd vélelmezett megtámadása Moszkva heves reakcióját váltotta ki. Még szombaton kinevezték a keményvonalas Szergej Szurovikint az ukrajnai hadműveletek élére, hétfőn pedig kiterjedt rakétatámadások érték az ukrán városokat, köztük a hónapok óta először tűz alá vett Kijevet.

Belarusz csapatok eddig hivatalosan nem vettek részt a hadműveletekben, az oroszok viszont felvonulási terepként használhatták az országot a február 24-én indított offenzívájukhoz.

Lukasenka mostani bejelentéséből sem világos, hogy ez a közös haderő hol állomásozik majd és átlépi-e a belarusz-ukrán határt. Ha igen, azzal új szakaszába lépne a háború, amiben Belarusz immár közvetlen hadviselő fél lenne.

Fotó: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diodoro
2022. október 10. 13:55
"Oroszország és Belarusz közös haderőt állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség elmélyülése miatt." 1. Figyelemelterelés 2. Hivatalosan ezzel teszik elfogadottá 100 ezres orosz katona és technika állomásoztatását, ami esetleg északról megindulhat Ukrajna ellen
lantose70
2022. október 10. 13:43
Nekünk is érdemes lenne csatlakozni. Az orosz-belarusz katonai szövetség részeként sokkal jobban biztosítva lenne hazánk biztonsága és nemzetünk békéje, mint az agresszor NATO csatlósaként.
kdani22
2022. október 10. 13:17
A probléma az, hogy a belarusz katonák nem szívesen gyilkolják az ukránokat, akiket testvéreiknek tartanak. Van egy kis esély, hogy ha belépnek a háborúba, a hadseregük azonnal megpuccsolja Lukasenkát. Ez persze egyelőre csak álom, bár így történne..
szintetikus
2022. október 10. 13:05
A fehérorosz haderő szedetvedettebb mint az orosz. Remélem ők is támadnak. Azokbol is jó lenne látni elhullottakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!