ENSZ-főtitkár a klímakonferencián: Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság közül választhatunk

2022. november 07. 13:20

„Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet” – hangoztatta António Guterres.

2022. november 07. 13:20
null

A globális felmelegedéssel, illetve annak egyre fokozódó hatásaival szemben az emberiség két dolog közül választhat: együttműködik vagy elpusztul – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Sarm-es-Sejkben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésének (COP27) megnyitóján.

Szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság

– vázolta fel a lehetőségeket beszédében az ENSZ-főtitkár. Ismételten arra szólított fel, hogy a fejlett és a fejlődő országok kössenek kollektív szolidaritási megállapodást annak érdekében, hogy véget tudjanak vetni a szénerőművek építésének és a fosszilisenergia-függőségnek, illetve hogy mindenki hozzájusson megfizethető és fenntartható energiaforrásokhoz.    

Guterres kiemelte, hogy elfogadhatatlannak, botrányosnak és rombolónak tartja azt, hogy más válságok, például az ukrajnai háború a „második helyre” szorította vissza az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.  

A pillanatnyi válságok nem lehetnek kifogások arra, hogy visszaforduljunk

– hangoztatta, megjegyezve, hogy a Föld éghajlata szempontjából még mindig „a pokolba vezető autópályán robogunk, és a lábunk változatlanul a gázpedálon van”

„Éppen elveszítjük az életünkért folytatott küzdelmet” – mondta az ENSZ-főtitkár. A klímacsúcs megnyitóján António Guterres kiemelten felhívta a figyelmet arra is, hogy sokkal többet kellene segíteni a legsebezhetőbb országoknak, amelyek már súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás okozta szélsőséges viharok, áradások és szárazságok miatt.

(MTI)

Fotó: JOSEPH EID / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. november 07. 16:55
Ha ilyen szar alak lehet ENSZ főtitkár, akinek lövése sincs a valóságról és a tisztességről, akkor nincs mit hozzátenni. Szolidaritásból nem pl. nem öljük meg Európát!
Kriszta67
2022. november 07. 16:55
Palagáz kitermelése során kiszabaduló metán?? Északi-Áramlat 2 felrobbantásakor kiszabaduló metán?
Rasdi
2022. november 07. 16:51
Csakhogy az emberiség pusztulásához talán még nagyobb mértékben járulnak hozzá azok az elmaradott országok, amelyek olyan intenzíven növelik az emberiség létszámát. Az éhség miatti "létszám kibocsátás" az illegális migráció talán leglényegesebb oka. Ha ez a "növekedés" jelentősen csökkenne, csökkennének az ellátási igények.
Tikkadt Szöcske
2022. november 07. 16:38
Szólt már valaki a lónyálgyáraknak, hogy a folyók , tengerek, óceánok tele vannak az ő PET palackjaikkal? Ne éngem b@asztassanak má a műanyag fülpiszkálómmal meg az Euro 5 - ös dízelemmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!