Elege lett a lengyeleknek – kemény üzenetet küldtek az Európai Bizottságnak

2022. november 23. 20:38

Kijelentették, az Európai Bizottság lényegében alkotmánysértést követel az uniós forrásokért cserébe.

2022. november 23. 20:38
null

Az Európai Bizottság lényegében alkománysértést követel Lengyelországtól a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre szánt helyreállítási alap pénzeinek kifizetése fejében – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt elnöke egy interjúban szerdán.

– mondta a PAP-nak a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a hírügynökség kérdésére válaszolva, hogy aggodalmat kelt-e a lengyel helyreállítási terv sorsa.

A helyreállítási pénzek lehívására vonatkozó tárgyalásokról Kaczynski elmondta: ezek során a legnagyobb problémát nem Varsó javaslatai jelentik, hanem a másik fél hitelessége. „Kérdés, hogy a tárgyalásokon egyáltalán konkrét ügyekről van-e szó, vagy kizárólag arról, hogy radikális módon elősegítsék a lengyel ellenzék győzelmét (a jövő őszi parlamenti választásokon)” – jegyezte meg.

Mint elmondta, a bizottság lényegében azt követeli a varsói kormánytól, hogy sértse meg a lengyel alkotmányos rendet. Ebből látszik, hogy mi az Európai Unió valódi viszonya a jogállamisághoz, a szuverenitáshoz, az alapszerződésekhez – vélekedett.

Brüsszel erőpozícióból tárgyal, Lengyelország rugalmasságot mutat

Brüsszel erőpozícióból tárgyal az ügyről Varsóval, annak ellenére, hogy a lengyel helyreállítási tervet idén júniusban az Európai Bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta – mondta. Lengyelország mindazonáltal még mindig rugalmasságot mutat azáltal, hogy

folytatja a tárgyalásokat, miközben a pénz egyszerűen jár neki

– húzta alá Kaczynski.

Hozzátette: a lengyel fél megfontolna „bizonyos lépéseket”, amennyiben teljesen biztos lehetne abban, hogy Brüsszel kifizeti a helyreállítási alap, valamint a hétéves uniós költségvetés pénzeit. „Az alkotmányunk jelenti a vörös vonalat, alkotmánysértést nem követhetünk el” – hangsúlyozta a PiS elnöke.

A helyreállítási pénzek kifizetését a bizottság a lengyel helyreállítási tervben foglalt feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez köti. Varsó és Brüsszel azonban eltérően értelmezi elsősorban azoknak a „mérföldköveknek” a teljesítését, amelyek a lengyel bírósági reformot érintik.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 10. 12:32
Volt lengyel barátaiknál beszorult a tantusz a résbe, nem akar leesni. Az "unió" soha nem fogja eltűrni, hogy Lengyelország európai középhatalom legyen. A "művelt nyugat" és a világ zsidósága már felosztotta Európát, ott változást elérni lehetetlen. A sok hülye, akinek követelései vannak a másikkal szemben, mind nato tag, köztük hazánk is. Aki nem bólogat, mint a híres kutya az autó hátsó ablakában, azok úgy járnak, mint a magyarok és a lengyelek. Sajnos Lengyelország átvette tőlük Magyarország gyalázását, mivel az igen népszerű Brüsszelben és semmiféle következménnyel nem jár. Egyedül maradtunk a lengyelekkel együtt. Mégsem működünk együtt, hülye módra. És ebben a témában nem hazánk a főhülye.
Sclerotic
2022. november 26. 06:26
Ez az únió ilyen formában már nem húzza sokáig! Hamarosan elindulhat a kilépések folyamata...
kubota
2022. november 24. 17:25
Azt az aszott, rothadt múmiát ne tegyétek már ki a kezdőképre, mert felfordul az ember gyomra!
Reszelő Aladár
2022. november 24. 12:41
Lengyel testvéreink! Ti már megint ugyanazt kapjától jutalmul, amit mi büntetésből. Remélem ebből végre tudtok tanulni és fel fogjátok végre ismerni, hogy ki a barátotok és ki nem valamint, hogy kiben lehet bízni és kiben nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!