Nekimentek a svéd liberálisoknak, mert összefogtak a jobboldallal

2022. november 14. 07:06

A svéd Liberálisok Pártját már rendezvényeire sem hívja meg az európai liberális pártcsalád.

2022. november 14. 07:06
null

Vizsgálóbizottságot küldött Stockholmba az Újítsuk meg Európát európai parlamenti frakció, miután tagjuk, a svéd Liberálisok Pártja (LP) jobboldali kormánykoalíció tagja lett. Svédország legunióbarátabb pártjának tartott LP vezetője persona non grata lett Brüsszelben, uniós képviselőjüket ki akarják zárni a frakcióból, a svédeket pedig rendezvényeire sem hívja meg az európai liberális pártcsalád – olvasható a Magyar Nemzet cikkében

A lap szerint tavaly tavasszal, az LP elnöke úgy nyilatkozott, hogy politikájuk jobban teret nyerhet, ha a 2022-es választásokon a polgári pártok miniszterelnök-jelöltjét támogatják, nem az addigi szövetségeseiket, a baloldali és zöld pártokat. Az egy-két százalékra visszaesett mikropártnak jót tett az irányváltás, legalábbis megmenekültek a parlamentből való kieséstől.

Kezdeményezték a képviselő kizárását a liberális frakcióból

A Liberálisok Párt kormányzati szerepvállalása, és különösen a kabinet életképességét biztosító Tidö Egyezmény azonban

kiverte a biztosítékot az Európai Parlament Renew Europe liberális képviselőcsoportjánál.

Elsősorban a megállapodás a migráció korlátozásával és a bűnüldözés, illetve igazságszolgáltatással kapcsolatos részei − amelyek elsősorban a radikálisok miatt kerültek bele az egyezménybe − volt vörös posztó.

A lap szerint már októberben kezdeményezték a svéd liberálisok egyetlen képviselőjének, Karin Karlsbrónak a kizárását a frakcióból,

aki egyébként az Európai Parlamentben leginkább jogállamisági, egyenlőségi és LMBTQ-problémákkal foglalkozott.

Később Magyarországon nem ismeretlen módszerrel kellett szembesülnie a svéd kormánypártnak: a liberálisok EU-frakciója vizsgálóbizottságot küldött Stockholmba, annak érdekében, hogy megvizsgálják a kormányzati együttműködést.

„A Tidö Egyezmény aláássa a jogállamiság elveit”

A delegáció tagjai a párt vezetése mellett felkeresték a stockholmi székhelyű Civil Rights Defenders emberi jogi szervezetet, akik készséggel tájékoztatták őket arról, hogy a Tidö Egyezmény aláássa a jogállamiság elveit, továbbá felvetették aggodalmukat a civil társadalom szűkülő lehetőségeivel kapcsolatban. Feltehetően elítélő határozatot hoz majd a bizottság a svéd liberálisok jobboldali kormányzati részvétele miatt. A legtöbb, amit tehetnek a svédek ellen, hogy kizárják képviselőjüket a frakcióból, amihez a 103 tagú csoport legalább kétharmadának szavazatára van szükség

Borítókép: Ulf Kristersson új svéd miniszterelnök, a Mérsékelt Párt vezetője (k), valamint Johan Pehrson munkaügyi (j) és Ebba Busch energetikai miniszter sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2022. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 15. 18:46
Itt minden pofon jó helyre megy. Amúgy elképzelem a Renew ülést. "Elvtársak ma két napirendi pontot kell megvitatnuk. Az elsőben deklaráljuk a korlátlan és feltétel nélkül befogadást és elfogadást. A második pontban pedig a kizárásokról döntünk.
Robertoo
2022. november 14. 12:32
Minél szorosabban szorítják a markukat, annál jobban folyik szét a kezükből minden.
zuriktodor
2022. november 14. 11:30
Jakobinus tempó.
Parm
2022. november 14. 10:36
A jogállamiság elveit. Aha. Mi is ennek a definíciója, lipsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!