Csökken a halálbüntetés népszerűsége az Egyesült Államokban

2022. december 16. 21:48

Tovább csökkent a halálbüntetést támogatók száma az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan az idén hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést az elmúlt három évizedben, ez alól csak a koronavírus-világjárvány időszaka volt kivétel - olvasható az amerikai Halálbüntetési Információs Központ éves jelentésében.

2022. december 16. 21:48
null

Az idén tervezett húsz kivégzésből hét esetben „látható problémák adódtak” a halálbüntetés végrehajtásakor. Az egyik büntetésvégrehajtási intézetben például három órán tartó küszködés után tudták csak beadni a halálos méreginjekciót egy alabamai férfinak, mert nem találták a vénáját – olvasható a központ éves jelentésében.

Alabamában idén emellett két alkalommal is felfüggesztették a halálos injekciók beadását, mert nem találták az elítéltek vénáját. Kay Ivey, az állam republikánus kormányzója átfogó ellenőrzést rendelt el a halálbüntetések végrehajtásával kapcsolatban. Arizonában hasonló okok miatt három alkalommal hiúsult meg a halálos ítélet végrehajtása. Tennesseeben, Idahóban és Dél-Karolinában

azért kellett félbeszakítani halálbüntetés végrehajtását, mert a kivégzést felügyelő hatóságok hiányosságokat tártak fel az előkészületekben

– áll az éves jelentésben.

Áprilisban Tenneseeben egy órával az ítélet végrehajtása előtt kellett leállítani az egyik kivégzést. Dél-Karolinában várhatóan jövő hónapban dönt az állam legfelsőbb bírósága a halálbüntetések végrehajtásáról szóló törvényes eszközökről, miután egy szeptemberi ítéletben alkotmányellenesnek minősítették a villamosszék használatát és a frissen kialakított lőosztagok bevetését. Az elmúlt három évtizedben 2022-ben hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést, 18-at, és idén szabták ki a legkevesebb, 22 halálbüntetést is.

A koronavírus-járvány idején a legtöbb állami büntetés-végrehajtási intézetben felfüggesztették, elhalasztották, vagy lelassították a kivégzések végrehajtását. Az elmúlt tíz évben 37 tagállamban függesztették fel a halálbüntetések végrehajtását, vagy törölték el a halálbüntetést. Az idei évi kivégzések csaknem felére Texas és Oklahoma államban került sor.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. december 17. 21:29
A népszerűség a Rosenberg házaspárral döntött csúcsot. Közben befejezte a ténykedését az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság.
Senki Alfonz
2022. december 17. 18:58
A halálbüntetések legalább 90%-át Texas államban hozzák. Mert ott egyértelműek az elvek: ha itt akarsz élni, minden előírásunkat be kell tartanod!!!! Nem érzékenyek, csak a saját érdekeiket nézik nagyon helyesen!! Hazánk és sok európai ország azért szív, mert nagyon megengedőek a "vendégbarátság" elveivel visszaélőkkel, akik lehetnek cigányok, zsidók, fekák, ukik, bárkik!!!!!!
Akitlosz
2022. december 17. 15:17
A halálbüntetés népszerűségi kérdés? Ha tényleg az lenne, akkor nagyon sokkal több halálbüntetés lenne.
Autofocus
2022. december 17. 10:42
Hm. A cím alapján nekem is olyan asszociációim támadtak, hogy társadalmi célú marketingkampányba fogott a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság a halálbüntetés népszerűsítésére. A villamosszékgyártók logózott karácsonyi fényfüzérekkel kedveskednek a büntetőbíráknak amióta tilos a közvetlen reklámtevékenység a tárgyalótermekben. A texasi WTBC rádió "utolsó kívánság" műsora immár főműsoridőbe került, hogy így népszerűsítse a trendiségét vesztett halálbüntit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!