Szoborbontásba kezdtek Ukrajnában

2022. december 29. 12:26

Odesszában nem akarták tovább nézni II. (Nagy) Katalin cárnő szobrát.

2022. december 29. 12:26
null

Csütörtök éjjel lebontották Odesszában II. Katalin orosz cárnő és Alekszandr Szuvorov parancsnok szobrait. A kikötőváros szoborcsoportján mellettük álltak még a város alapítói is, ám november végén döntött úgy a helyi hivatal, hogy távolítsák el a szobrokat.

Ukrán aktivisták hónapokig presszionálták a városvezetést, hogy ideje eltávolítani a cár és a parancsnokot ábrázoló szobrokat. Szeptemberben vörös festékkel öntötték le az emlékműveket, míg egy hónapja Nagy Katalin fejére hóhérsapkát húztak. A Meduza tájékoztatása szerint a szobrokat a városban lévő Nemzeti Művészeti Múzeumba viszik. 

Nyitókép: Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. december 30. 08:24
Dedó
Otto W.
2022. december 29. 19:19
A történtek után ezen nem kéne csodálkozni! Teljesen igazuk van az Ukránoknak. Amúgy másik nép más gondolkodás más nyelv!
Dorset Naga
2022. december 29. 18:13
Ezért megint kapnak pár orosz rakétát, jelezve a neheztelésüket.
lynx
2022. december 29. 17:58
Nagy Katalin alapította Ogyesszát. Ő nélküle nem lenne ma Ogyessza. Ezek az ukránok nagyon sötétek. Vissza lesz az még állítva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!