Rendkívüli állapotot hirdettek Brazíliavárosban Bolsonaro hívei miatt

2023. január 09. 07:23

Luiz Inácio Lula da Silva elnök szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban.

2023. január 09. 07:23
null

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap, áttörve a rendőrségi kordont.

Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök időközben szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal. Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

A televízióban mutatott felvételek szerint a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, bezúzták az ablakok üvegeit, jelentős anyagi károkat okozva az épületben. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

A garázdálkodó tömeg létszámát háromezerre becsülik a hatóságok.

A brazil hírügynökség szerint a katonai rendőrség egyik helikopteréről villanógránátokat és könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, illetve a nemzeti gárda, valamint a hadsereg első alakulatai már megérkeztek az elnöki palotához. „Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni” – hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke Twitter-üzenetében. „Beszéltem telefonon Ibaneis Rochával, a szövetségi kerület kormányzójával, akivel egyébként is állandó összeköttetésben vagyok. A kormányzó tudatta velem, hogy az egész rendőrségi apparátus arra összpontosít, hogy úrrá legyen a helyzeten” – tette hozzá Pacheco.

Időközben Biden és Macron is elítélték a zavargásokat. 

(MTI)

Nyitókép: Lula Facebook-oldala

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. január 09. 09:43
"Vicces", hogy Brazíliában az elmúlt 2 hónapban az emberiség történelmének legnagyobb tüntetései történtek az ezek szerint több mint problematikus választás miatt, de globálisan teljes hírzárlat volt a témával kapcsolatban és a mandi is csak a liberálfasiszta MTI híreit idézgeti az ügyben.
Odone Ricci
2023. január 09. 09:19
A ma reggeli nemzetközi TV-hiradókban több EU-tagország elnöke elítélte a brazil elnöki palota elleni támadást, mely a két évvel ezelőtti amerikaihoz hasonlított. Maga Bolsonaro is közzétett egy elítélő nyilatkozatot. A brazil rendőrség vízágyúkkal és gumilövedékekkel szétoszlatta a feldühödött tömeget. Mellesleg, a gumilövedék használata tilos a nyugati demokráciákban, de úgy látszik ez megengedett a balos kormányzásnál.
Massimiliano Prospero dArco
2023. január 09. 09:06
ugyanaz a forgatókönyv, mint az usaban, csak itt bolsanaro szítja a pórnépet, nem pedig trump.
Gullwing
2023. január 09. 09:04
Három ezer ember egy több mint 200 milliós országban elfoglalja a kongresszust, a Planalto elnöki hivatalt és a legfelsőbb bíróság épületét......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!