Izrael: halálbüntetés várhat a terroristákra, hamarosan érkezik a törvényjavaslat

2023. január 29. 11:48

A miniszterek úgy döntöttek, megszüntetik a terroristák tetteit támogató családtagok számára az izraeli szociális juttatásokat, a többi között az egészség- és a nyugdíjbiztosítást is.

2023. január 29. 11:48
null

Az izraeli hatóságok lezárták a jeruzsálemi zsinagógában elkövetett terrormerénylet végrehajtójának otthonát, a lakókat kiköltöztették – jelentette az izraeli katonai rádió vasárnap reggel. A biztonsági kabinet előző este hozott határozata alapján hajnalban fémajtó behegesztésével lezárták a péntek este Jeruzsálemben hét embert meggyilkoló, majd agyonlőtt Hajrí Alkam kelet-jeruzsálemi lakását.

A biztonságiak már péntek este a helyszínre érkeztek, letartóztatták a merénylő szüleit, családtagjait és a közvetlen környezetéhez tartozókat, összesen 42 embert, hogy kihallgatásukon megtudják, milyen mértékben voltak részesei az utóbbi évtized legsúlyosabb merényletének. A kabinet ülésén részt vett miniszterek úgy döntöttek, megszüntetik a terroristák tetteit támogató családtagok számára az izraeli szociális juttatásokat, a többi között az egészség- és a nyugdíjbiztosítást is.

Növelik továbbá a katonák és rendőrök számát,

és a biztonsági erők hírszerző hadművelet-sorozatba kezdenek az információgyűjtésért, az illegális lőfegyverek lefoglalása és az azokat megszerzők letartóztatása érdekében. Vasárnap a teljes kabinet ülésén várhatóan megvitatják egy olyan törvényjavaslat beterjesztését is, amely megsemmisítené a terroristatámadást támogató családtagok izraeli személyi számát, vagyis megvonná izraeli jogaikat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy emellett az izraeli polgári lakosság ezrei fegyverviselési engedélyt fognak kapni, s ennek érdekében felgyorsítják és kiterjesztik az ehhez szükséges engedélyezési folyamatokat. „Nem akarjuk növelni a feszültséget, de minden forgatókönyvre felkészültünk” – fogalmazott Netanjahu. A kabinet ülése után azt is közölték, hogy

válaszintézkedésként a következő héten az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában

létrehozott izraeli települések megerősítésére irányuló lépésekről is döntöttek, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Bengvír, aki szintén tagja a biztonsági kabinetnek, a találkozó után azt mondta, hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a terroristák halálbüntetésének érdekében.

A 21 éves merénylő péntek este nyitott tüzet egy, Kelet-Jeruzsálem zsidók lakta negyedében lévő zsinagóga előtt, a terrortámadásban hét ember meghalt, az elkövetőt a rendőrök menekülés közben lelőtték.

(MTI)

Nyitókép: AHMAD GHARABLI / AFP

 

 

Eddig heten haltak meg a pénteki terrortámadásban Jeruzsálemben

Legkevesebb heten meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este. A merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó, korábban a szombatot fogadó imádkozókra.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. január 30. 13:26
Jogállam vagy náci rezsim? Nem félnek, hogy nem veszi fel őket az Európai Unió? :-) Kollektív büntetés mások bűneiért hol elfogadott? Na és a halálbüntetés? Még ha ez tényleg terrorakció lett volna, de csak válasz volt arra, hogy előtte gyilkoltak le az izraeliek 9 palesztint, öregasszonyt is beleértve.
Wolfram004
2023. január 29. 18:55
A kollektív büntetés egyáltalán nem precedens nélküli a történelemben, a középkorban is kivégezték az egész rokonságát a bűnösnek, de ott van a Benes dekrétum, vagy Lidice példája is.
Málaga21
2023. január 29. 18:04
Bibi gyorsan rendet tesz.
enes
2023. január 29. 14:47
Jól tudom? Izr-ben egyetlen kivégzés volt: Eichmann
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!