Változás Iránban? – elítélt tüntetők ezreinek adott kegyelmet az ország vezetője

2023. február 05. 18:15

A BBC értesülése szerint Khamenei ajatollah döntése sok fiatalt is érint.

2023. február 05. 18:15
null

Irán legfelsőbb vezetője „több tízezer” fogolynak kegyelmezett meg, köztük olyanoknak, akik az utóbbi idők zavargásai miatt kerültek börtönbe. Az állami média jelentése szerint Ali Khamenei ajatollah kegyelmét feltételekhez kötötte – értesült a BBC.

Az erről szóló döntést az 1979-es iszlám forradalom évfordulójának előestéjén jelentették be

 – tette hozzá a lap.

Mint ismert, 2022 szeptemberében tüntetések törtek ki az országban, miután az iráni erkölcsrendészet által fogva tartott fiatal nő elhunyt a fogságban.

A 22 éves Mahsa Amini-t azért tartóztatták le, mert állítólag „helytelenül” viselte a hidzsábot, az iszlám nők számára kötelezően előírt fejkendőt – megsértve ezzel a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokat.

A hatóságok a tüntetéseket – amelyek még mindig fel-fellángolnak – külföldről támogatott „zavargásoknak” minősítették, és ezekre időnként fegyverekkel válaszoltak.

Emberi jogi csoportok szerint több mint 500 tüntetőt öltek meg, köztük 70 kiskorút, és mintegy 20 ezer embert tartóztattak le – emlékeztetett a BBC.

„Sok fiatalt a külföldi befolyás és propaganda tévútra vitt”

Az iráni média szerint Khamenei ajatollah azért adott kegyelmet ezreknek, mert

Az igazságszolgáltatás vezetőjének levele szerint számos tüntető sajnálatát fejezte ki és bocsánatot is kért tetteiért.

Ugyanakkor a súlyosabb bűncselekményekkel – például külföldi ügynököknek való kémkedéssel, gyilkossággal vagy állami tulajdon megrongálásával – vádoltak nem kapnak kegyelmet. De az intézkedés nem terjed ki a jelenleg őrizetben lévő kettős állampolgárokra sem – ismertette a hírportál.

Nyitókép: KHAMENEI.IR / AFP

 

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. február 06. 09:10
A jelenlegi iráni teokrácia nem egy kellemes hely, megértem a lakosságot, ha elege van belőle. Úgy kellene elhajtaniuk az ajatollahokat, hogy közben ne váljon az országukból USA vazallus. Nem könnyű feladat, de Irán egy régi nagy kultúra.
Csigorin
2023. február 06. 02:36
azt hogy mi van Iranban az iraniaknak kell eldonteni nem a kulfoldnek. az ontelt nyugat a sajat kulturajat akarja raeroltetni ezereves kulturakra, ok, akik meg a fakon rohangaltak mikor a perzsa, kinai kultura mar viragzott.
brekker
2023. február 05. 23:34
Az angoloknak az volt a rémálom, hogy az oroszok beveszik a Dardanellákat, és kijutnak a Földközi tengerre. Az amcsiknak meg az, hogy az oroszok a törökökkel békét teremtenek a Közel-Keleten. Izrael már igazodik, a szaudiak békülékenyek Iránnal. Minek a bajkeverés, mikor kiváló lehetőségek vannak mindenkinek a dráguló olajárakkal?
brekker
2023. február 05. 23:24
Nem olyan hülyék az irániak, mint ahogy nyugatról képzelik őket, meg ahogy a nyugati újságokban beállítják. Ott is van internet, szabadabb, mint a kínaiaknál. Az orosz-kínai kapcsolatokkal kitörtek az elszigeteltségből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!