New York Times: A demokráciáknak erkölcsi kötelességük Ukrajna támogatása

2023. február 19. 13:17

A cikk szerzői sürgetik a Nyugatot, hogy azonnal adjon meg minden támogatást Ukrajnának.

2023. február 19. 13:17
null

Szerkesztőségi vezércikket közölt a New York Times az ukrajnai háború kapcsán. Az írásban megemlítették: hamarosan egy éve lesz, hogy Putyin megkezdte az ukrajnai háborút. „Bármilyen bátran harcolnak is tovább az ukránok, és bármilyen zavaros is az orosz hadsereg teljesítménye, Ukrajna nem győzhet folyamatos és jelentős nyugati segítség nélkül” – szögezte le a lap.

Kifejtették, hogy „az Egyesült Államok és főbb szövetségesei szilárdan kitartottak amellett, hogy támogatják Ukrajnát a harcban, és népeik nagyrészt elfogadták a hatalmas költségeket. Az Egyesült Államokban a politikai ellenállás nagyrészt a szélsőjobb és a szélsőbaloldal néhány hangjára korlátozódott. De a kérdések csak egyre gyakoribbak lesznek, ahogy a háború elhúzódik. ”

A lap szerint „az Ukrajnát támogató szövetség megerősítése érdekében, ahogy ennek a szörnyű és szükségtelen konfliktusnak a második éve kezdődik,

és miért vállalnak ekkora kockázatot egy nukleáris hatalommal való szembeszállással”.

Az első ok: erkölcsi és etikai kötelesség

A lap álláspontja szerint az első ok az, hogy „a világ demokráciáinak erkölcsi és etikai kötelessége, hogy segítsenek egy olyan nemzetnek, amelynek szabadságát egy tekintélyelvű hatalom fenyegeti. A nemzeti önrendelkezés már régóta az amerikai külpolitika egyik vezérelve.” Hozzátették, hogy ami Ukrajnát illeti, a NATO-hoz való mielőbbi csatlakozás kilátása már jóval az orosz invázió előtt szertefoszlott. A lap szerint Putyint meg kell állítani, és lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna demokratikus, független jövőt választhasson magának.

Zárásul leszögezték: „a komoly diplomáciának azonban csak akkor van esélye, ha Oroszország elfogadja, hogy nem kényszerítheti térdre Ukrajnát.

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bf109g6
2023. február 20. 10:54
Alakul ez a Vietnam 2.0...
Jusztiscsak
2023. február 20. 08:22
Egyetlen egy területszerző háborút sem indított az USA es egyetlen világhatalom sem, a 2. vilagháború óta. ENSZ határozati felhatalmazással avatkozott be szinte mindig konfliktusokba. Terrorizmus, szélsőséges , világrendre veszélyes esetekben. Nem területszerző nyílt agresszióval, tömeggyilkosként, mint a barbár, aljas ruszkik. Erkölcsi és emberi kötelesség a leigázott, elpusztított, megnyomorított, megkínzott ukrán nép dicsőséges honvédő szabadságharcát támogatni és a leghatározottabban elítélni a gyilkos, elvetemült terrorista, emberiség elleni bűnt elkövető ruszki felelősöket. Ez nem pártpolitikai és ideológia kérdés, hanem emberi és erkölcsi csupán. Sajnos mindig lesznek szenny emberek, akik elkorcsosultak és a háborús bűnösök oldalán állnak. Velük a törvény szigorával kell fellépni, háborús uszítás címén, az helyre teszi az agyakat. Ismeri a terminust a magyar jogrend is 5 évig terjedő szabadságvesztés jár érte, ami itt a hozzászólások zömében olvasható.
MaBaker
2023. február 20. 00:35
Meg Líbiát, Irakot és Szerbiát is ugye?
blondibarbi
2023. február 19. 18:32
"A demokráciáknak erkölcsi kötelességük Ukrajna támogatása" Én jobbat mondok: a jókurva anyját a New York Timesnak !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!