Macron támogatja, hogy az abortuszhoz való jogot beleírják a francia alkotmányba

2023. március 08. 21:04

Mindezt aznap, amikor a feministák is támogatásukról biztosították a nyugdíjreform elleni gigasztrájkot.

2023. március 08. 21:04
null

Emmanuel Macron francia államfő szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából bejelentette, hogy támogatja a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalását.

A parlamenti viták menete lehetővé fogja tenni, hogy – miként szeretném – ez a szabadság bekerüljön az alaptörvénybe” – mondta a köztársasági elnök a Gisele Halimi feminista ügyvédnő emlékére rendezett ünnepségen Párizsban. Macron szerint az alkotmánymódosítás néhány hónapon belül megtörténhet. A francia képviselők tavaly novemberben nagy többséggel megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalja a terhességmegszakítás jogát. Az államfő döntése alapján erről az alkotmánymódosításról a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése, a kongresszus fog szavazni,

nem pedig népszavazáson döntenek róla a franciák.    

„Ez a feminista egyesületek győzelme, akik évek óta kérik a terhességmegszakítás jogának alkotmányba emelését” – reagált a hírre a Nők Egyesülete nevű feminista szervezet, amely „a világom minden nő számára erős jelzésként" értékelte a francia elnök döntését. Az abortuszellenes Alliance Vita nevű szervezet viszont úgy vélte, hogy a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalása "az utolsó lépcsőfok egy életeket veszélyeztető cselekedet banalizálása felé”.    

Mindez egyébként azon a napon, amikor a feminista szervezetek is támogatásukról biztosították a tüntetőket, akik a nyugdíjkorhatár emelése ellen titlakoznak.

Emmanuel Macron a megemlékezésen emlékeztetett arra, hogy a 93 éves korában 2020. július 28-án elhunyt Gisele Halimi az algériai függetlenség ügyének képviselete és a francia hadsereg által Algériában elkövetett kegyetlenségek elítélése mellett

a terhességmegszakítás jogának elismertetéséért folytatott küzdelmével tűnt ki.

Ügyvédként 1972-ben elérte, hogy a bíróság felmentsen egy illegális abortusszal megvádolt lányt, aki nemi erőszak áldozata volt. Gisele Halimi tevékenységével nyílt meg az út a terhességmegszakítás büntethetőségének megszüntetése előtt. Az ügyvédnőt 1981-ben nemzetgyűlési képviselőnek választották, s egy évvel később

a parlament megszavazta a törvénytervezetét, amely ingyenessé tette az abortuszt.   

Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette tavaly nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely „alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását”. A két frakció végül közös javaslatot fogalmazott meg, amelynek megszavazását a beterjesztők „történelminek” minősítettek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 10. 13:40
"Macron támogatja, hogy az abortuszhoz való jogot beleírják a francia alkotmányba" Akkor ezek szerint a vörös pártokat tartja erősebb politikai ellenfélnek.
péterx
2023. március 09. 05:35
Beleírni lehet, de attól még az abortusz gyilkosság.
LQRó
2023. március 09. 05:32
Korhatár nélküli abortuszt.
Czápa
2023. március 09. 05:15
Mestermunka. Gratulálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!