Arról győzködik Putyint, hogy ne utazzon Dél-Afrikába, mert ott letartóztatják

2023. május 01. 22:34

Johannesburg elkerülné a diplomáciai botrányt, amit az orosz elnök látogatása jelentene az ellene érvényben lévő elfogatóparancs miatt.

2023. május 01. 22:34
null

Dél-Afrika kormánya azon dolgozik, hogy lebeszélje Vlagyimir Putyin orosz elnököt Johannesburgba tervezett látogatásáról – írja a dél-afrikai média, köztük a dél-afrikai Sunday Times is. Az afrikai kormány azért nem látná szívesen az orosz vezetőt, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott Putyin ellen az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt.

Így a dél-afrikai hatóságoknak

elviekben le kellen tartóztatniuk az orosz elnököt,

amennyiben az országba érkezik. Annak érdekében, hogy elkerüljék az estleges diplomáciai botrányt, a sajtó szerint a dél-afrikai kormányzat arra akarja rávenni Putyint, hogy

csak virtuálisan vegyen részt a BRICS államok csúcstalálkozóján, esetleg külügyminiszterét, Szergej Lavrovot küldje el maga helyett.

A Kreml szerint még mérlegelik, hogy az orosz elnök részt vesz-e a tervek szerint augusztusban rendezendő találkozón.

Korábban az Cyril Ramaphosa, ország elnöke nemrég arról beszélt, hogy Dél-Afrika akár ki is léphet az ICC-ből, ugyanakkor ezen kijelentéseit az elnöki hivatal később cáfolta, és arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy „félreértés” történt.  

 

Nyitókép: Alexey DANICHEV / SPUTNIK / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panyigai péter
2023. május 02. 15:05
A magyar csatlakozásról: pl. a Tripartitum azért nem emelkedett törvényerőre, mert nem hirdették ki. Az országgyűlés megszavazta, a király aláírta, a kihirdetés elmaradt.
kobcozs o1g
2023. május 02. 10:02
le kel tartoztasak putint orbam barattyat ha nem og izs bunosok omar hassan ahmed al-bashirt sem tartosztatak le megolt sok ebert
FreeEurope
2023. május 02. 09:10
Putyint letartóztatják valamelyik NATO tagországban. Elkezdődik a 3. vh., és gyorsan be is fejeződik. Ezt szeretnétek libsik? Meg akartok halni?
chief Bromden
2023. május 02. 08:37
Azért előtte lépjenek be a NATO-ba. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!