Reagáltak a lengyelek a határ mellett mozgolódó Wagner-csapatok kapcsán

2023. július 20. 13:49

Több forgatókönyvvel is készülnek.

2023. július 20. 13:49
null

A varsói nemzetvédelmi minisztérium abból az alkalomból nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy csütörtöki - a minszki védelmi minisztérium által megerősített - sajtóértesülések szerint a Wagner-csoport a fehérorosz hadsereggel együtt a lengyel határ szomszédságában fekvő Breszt városa melletti terepen gyakorlatozik.

„A határ biztonságos, Lengyelország folyamatosan figyeli a keleti határszakaszon fennálló helyzetet

Különféle forgatókönyvek megvalósítására készülünk, a helyzet alakulásától függően”

 – fogalmazott a tárca.

Felidézték: Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke, aki a biztonsági ügyek felügyeletéért is felelős, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter korábban is figyelmeztetett arra, hogy a Wagner-csoportot felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására. A lehetséges fenyegetések megelőzése végett már korábban megerősítették a határőrség és a lengyel hadsereg együttműködését – emlékeztettek a közleményben. Utaltak arra a műveletre is, amelynek keretében július elején további több mint ezer lengyel katonát és mintegy 200 katonai járművet csoportosítottak át az ország keleti részébe.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP-nak nyilatkozva komolynak nevezte a lengyel keleti határ szomszédságában fennálló helyzetet. Felidézte: Fehéroroszország „már korábban ostromolta a lengyel határt”, felhasználva az illegális bevándorlók szervezett csoportjait. A diplomata nem zárta ki hasonló, „különféle katonai vagy félkatonai szervezetek bevetésével is történő” támadások lehetőségét.
 

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2023. július 23. 14:29
Hajrá lengyelek! Utálom az új Mandit, a ŕégi jobb volt sokkal
Obsitos Technikus
2023. július 20. 19:52
Ne fossatok towarzysze..
blondiner
2023. július 20. 17:06
Ennyire nem kéne rázni a kolompot. Megint eltévednek és azt hiszik, hogy majd a britek, meg a zusa :D
fogas paduc
2023. július 20. 15:32
Csak aztán nehogy egy fordított Gleiwitz legyen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!