Zelenszkij korábban „bűnözőnek” nevezte, majd több millió dollárt keresett fegyverkereskedelemből a volt ukrán képviselő

2023. augusztus 14. 16:14

Szerhij Pasinszkijt 2019-ben Zelenszkij „bűnözőnek” nevezte, házában és irodájában 2020-ban pedig házkutatást tartottak.

2023. augusztus 14. 16:14
Training Session And Test Of New Military Uniforms Designed For Women Outside Of Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Egy volt ukrán képviselő – aki ellen több korrupciós vád is felmerült – több millió dollárra tett szert fegyvereladásokból az orosz-ukrán konfliktus 2022 februári kirobbanása óta – írja a New York Times. A Szerhij Pasinszkijhoz köthető cég a lap állítása szerint a kijevi hadsereg egyik fő fegyverszállítójává vált.

A lap arról számolt be, hogy az ukrán védelmi minisztérium röviddel azután vette fel a kapcsolatot a politikailag elszigetelt Pasinszkijjal, hogy Moszkva megindította katonai offenzíváját. A beszámoló szerint a katonai tisztviselők kétségbeesetten próbáltak minél több szovjet típusú lőszert beszerezni, és abban reménykedtek, hogy a volt parlamenti képviselő a fegyverüzletben meglévő informális kapcsolatai révén segíthet. A Pasinszkijhoz köthető Ukrán Páncélozott Technológia nevű cég azóta „Ukrajna legnagyobb magánfegyver-beszállítójává vált”.

A cég állítólag gránátokat, tüzérségi lövedékeket és rakétákat vásárol és értékesít tovább az ukrán hadseregnek, egy transzeurópai közvetítői hálózatot alkalmazva. Az Ukrán Páncélozott Technológia 

2022-ben összesen több mint 350 millió dolláros értékesítésről számolt be, ami az előző évi 2,8 millió dollárról nőtte ki magát.

2019-ben Zelenszkij elnök „bűnözőnek” nevezte Pasinszkijt, az ország korrupcióellenes hivatala ezt követően vizsgálatot indított a volt törvényhozó ellen. Házában és irodájában 2020-ban házkutatást tartottak.

A New York Times azt feltételezi, hogy az ukrán kormány a korrupcióellenes kampányt és az átláthatóság növelésére irányuló törekvéseit felfüggesztette annak érdekében, hogy biztosítsa a fegyverek és lőszerek zavartalan beáramlását az országba. Néhány kétes alak, akiket korábban korruptnak nyilvánítottak, így lehetőséget kapott arra, hogy ismét állami megrendelésekkel tömje meg a zsebét, miközben a tisztviselők félrenéznek.

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. augusztus 15. 12:07
Zselétől nincs korruptabb ukrán.
Arkoon
2023. augusztus 15. 09:21
Ukrajna = demokratikus állam.... Jó reggelt Ursula. Ön melyik tv-t nézi? (nem a valóságot az biztos)
Theorba
2023. augusztus 14. 20:24
AK 47-estől többször annyi ember halt meg, mint az atombombától.
Lord Vader
2023. augusztus 14. 19:05
De szép AK gépkarabélyok! Egyet örömmel elfogadnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!