Betiltják Kínában a nemzetsértőnek talált beszédet és ruhákat

2023. szeptember 08. 17:23

Már a pekingi döntéshozók előtt a „kínai néplélekre káros dolgok tiltásáról” szóló jogszabálytervezet.

2023. szeptember 08. 17:23
Collection show of Chinese and Korean designers at 2020 Quancheng Fashion International Fashion Week

Betiltanák Kínában a „kínai néplélekre káros dolgokat”, beleértve a beszédet és a ruházatot.

Ha a javaslat törvénnyé válik, akkor az új norma megsértőit komoly pénzbírságra, súlyosabb esetben elzárásra ítélhetik. A jogszabály szövegében azonban 

magának a vétségnek a definíciója, valamint az elkövetési magatartások leírása hiányzik, 

így hatályba lépését követően teljesen az intézkedő hatóságok döntési jogkörébe kerülne a jogsértés elkövetésének megítélése. 

A jogbizonytalanság miatt a neten, a közösségi médiák tereiben vita alakult ki a kormányzati terv ellen, sokan vehemensen támadják ezt az átgondolatlan javaslatot. 

Ruházati törvény a közrend érdekében

A kínai államhatalom jogszabályok sorát kívánja bevezetni, a reformcsomag neve: közbiztonságot erősítő intézkedéscsomag. 

A Kínai Kommunista Párt 2019-ben döntött úgy, hogy „erkölcsi irányelveket” foglal jogszabályokba,

 

hogy a közerkölcs és a köztisztesség általuk vallott erényeit állami eszközökkel behajtható, elvárt, követendő normákká tegye.

Ennek egyik jogszabálya lehet rövidesen az úgynevezett „öltözködési” törvény, amelynek egyik paragrafusa kimondja: azok a személyek, 

akik „a kínai néplélekre káros, a nemzeti érzületet sértő” ruházatot vagy jelképeket viselnek, 

vagy ilyen öltözet vagy jelképek viselésére késztetnek másokat, 15 nap elzárásra és 5000 jüanig (= 250 ezer forint) terjedő pénzbüntetésre ítélhetőek.

Ugyanezek a büntetések szabhatók ki azon személyekre is, akik ugyanilyen „sértő” tartalmú írásokat publikálnak vagy beszédeket mondanak. 

A jogszabály szankcionálná a Kínában köztiszteletben álló „hősök”, „mártírok” emlékének gyalázóit is, ami magában foglalja azt is, ha ezen példaképek múltbeli tevékenységeit valaki kritizálni merné.

Kérdőjelek a jogalkotó értékítélete körül

A jogszabály-tervezetek bírálói leggyakrabban ezt kérdezik a netes felületeken, hogy milyen hatóságok milyen szempontok szerint fogják meghatározni, hogy egy adott személy ruhája, írása, beszéde kimeríti a büntetendő törvényi tényállást.

A marxizmus a Nyugaton találták ki. 

A marxizmussal való egyetértés kimeríti majd a vétséget? Hiszen a nyugati befolyás sértheti a kínai nemzeti érzületet

– kérdezi ironikusan az egyik kínai kritikus a kínai közösségi oldalon, a Weibón.

De nemcsak a laikus lakosság, hanem a kínai jogászok is problematikusnak érzik a törvénycsomag szövegezését. 

A BBC idézi a pekingi Politika- és Jogtudományi Egyetem egyik jogászprofesszorának írását, aki szerint a tervezetek zavaros szövegezése ajtót nyithat a hatósági visszaélések előtt. „Mi lesz, ha egy rendőr személyes tapasztalatai alapján szabadon fogja értelmezi a »nemzeti érzület megsértésének« tényállását?” – teszi fel a kérdést Csao Hong, hozzátéve, hogy tucatszámra fognak előfordulni a jövőben olyan esetek, mint ami tavaly egy kínai nővel történt: 

az asszony japán kimonót viselt, majd emiatt váratlanul az utcán őrizetbe vették 

azzal a váddal, hogy szándékosan felforgatja a közrendet.

Az eset kapcsán több ezer kommentelő fogott klaviatúrát, egyikük azt kérdezte: ha a japán ruha kínai nemzeti érzületet sért, akkor japánt ételt sem lehet majd rendelni éttermekben, mert annak is őrizetbe vétel lehet a vége?

 

Fotó: Kínai és koreai divattervezők divatbemutatója a Csuancsengi Nemzetközi Divathéten 2020. december 7-én  (forrás: Stringer / Imaginechina via AFP)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
senkialfonz-2
2023. szeptember 09. 17:10
nnagyon helyes ! itthon is ez kéne a sok csiri-csáré ruhás,rongyos fiatalokat ,a drótos arcuakat ,fülüeket rendbe szedni,beszéd terén szintén ,hogy megszűnjön a pacek,a teccik ,teccike és kegyetlen nyelvtanórákat szabaditani rájuk az iskolákban
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 09. 07:16
Lehet nyihogni korcs libcsikek! Ti egy Budapestet nem tudtok elvezetni nem egy milliárdos országot!
ToIeranciaterror
2023. szeptember 08. 23:53
"A BBC idézi a pekingi Politika- és Jogtudományi Egyetem egyik jogászprofesszorának írását..." Hazudoznak már megint...
m-andi-ner
2023. szeptember 08. 22:39
Igazi példakép Kína. Bravó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!