Cui bono?

2023. szeptember 05. 14:06

Fogadjuk el, hogy Jevgenyij Prigozsin halott.

2023. szeptember 05. 14:06
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkvatér

„Vannak a világban olyan események, amelyekről soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Jevgenyij Prigozsin halála ilyen. Bármi legyen is a hivatalos verzió, mindig lesznek olyanok, akik nem hiszik el. Máig sokan teszik fel máig sejtelmesen a kérdést, hogy ki ölte meg John F. Kennedyt, Olof Palmét vagy – hogy Oroszországnál maradjunk – Borisz Nyemcovot? Annak kapcsán is rengetegen ingatják kétkedőn a fejüket, hogy az amerikaiak likvidálták Oszama bin Ladent. Az ilyen esetekben leginkább a Cui bono? Cui prodest? kérdésre adott válaszok oszlathatják a homályt. A »Kinek állhatott ez érdekében?« kérdés vezette logikai elv egyben arra is céloz, hogy lehetnek rejtett, kapásból nem nyilvánvaló motívumok egy történés mögött, és könnyen lehet, hogy nem az az igazi felelős a történtekért, aki elsőre annak látszik. Nem tehetünk tehát ez esetben sem mást, mint követjük a Kr.e. II. században élt híres jogász politikusnak, Lucius Cassius Longinus Ravillának tulajdonított, a bűncselekmények mérlegeléséhez ajánlott elvet, miszerint a bűn elkövetője valószínűleg azok között található, akik valamiképpen profitáltak belőle.

Mielőtt azonban ezen a logikai úton elindulnánk, fogadjuk el, hogy Jevgenyij Prigozsin halott. A Wagner csoport két befolyásos vezetőjével, a zsoldossereg másik alapítójával és névadójával, katonai vezetőjével Dmitrij Utkinnal, valamint a szervezet logisztikáért felelős kulcsemberével, Valerij Csekalovval egyetemben ott volt azon a Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer Legacy 600-as típusú magán gépen, amely pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlet után augusztus 23-án az esti órákban a felszállás után nem sokkal lezuhant”.

Nyitókép: AFP/Telegram

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. szeptember 06. 09:20
"Cui bono? Cui prodest?" Nagyon ideje lenne e kérdést feltenni az egész hazug XX. század vonatkozásában, hogy végre, valamivel tisztességesebb eredményre jussunk..! Mélységesen stabil a történelem hamisítás, az elkövetők aljas érdekeinek védelme!
falcatus-2
2023. szeptember 05. 17:26
T. Szerkesztőség ! Orwell véresre sírta a szemeit az örömkönnyektől. miért nem " szabad" 10 sornál többet írni? miért nem lehet megoldani, hogy csak 4-5 sor jelenjen meg és, ha valaki tovább szeretné olvasni a balfácán híveik ocsmány fröcsögéseit, akkor boldogan görgessen ? Vagy akkor miért nincs moderátor? ..és miért nem "szabad" a névre kattintva megtekinteni a korábbi hozzászólásokat, ...és még megannyi miért, amit már előttem számtalanszor szóvá tettek és Önök megalázóan hallgatnak. MIÉRT ?
falcatus-2
2023. szeptember 05. 17:17
folytatás: 3./ "Washingtont és Londont motiválhatta, hogy amennyiben lehetetlen legyőzni Oroszországot egy háborúban, akkor belülről kell elpusztítani. Ehhez pedig hozzájárulhat egy médiaszemélyiség meggyilkolása." ez egy "oroszországszaGértőtől" meglehetősen mosolyfakasztó és komolytalan állítás. Egy médiaszemélyiség meggyilkolása, mint hozzájárulás Oroszország belső elpusztításához, miután ráadásul háborúban lehetetlen ? Már bocsánat, de egyenesen röhejes. Az meg vicces, hogy saját maga által is feltételezéseknek nevezett felvetéseire spekulatív megfejtéseit építi, tálalja. Ráért volna még pár napot várni a kordéval előzni a lovat. pl.: legalább amíg lezárul a műszaki vizsgálat.Vagy előzetes, közbenső vizsgálati eredmények
falcatus-2
2023. szeptember 05. 17:17
1./"Prigozsin lázadása azonban nem Putyin ellen irányult..." hanem ki ellen ? Vajon miért szervezett menetet moszkvába? Talán a Lenin- mauzóleumba indult helyet foglalni? 2./ " a vezetéssel szemben szintén kritikus Szergej Szurovikint házi őrizetbe helyezték..." nem helyezték őrizetbe, maga Szurovikin lánya cáfolta azonnal a híreszteléseket.Azt állította, hogy a fekete-tenger partján pihen az unokáival
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!