Itt vannak a legfontosabb tudnivalók a szlovákiai választásról

2023. szeptember 30. 07:31

A választáson 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció méretteti meg magát.

2023. szeptember 30. 07:31

Szombaton, szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában reggel 7 óra és este tíz óra között – olvasható a tájékoztatás a Hírek.sk hírportálon. A választáson 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció méretteti meg magát.

Mintegy 4,3 millió választópolgár járulhat szombaton az urnákhoz, közülük közel 185 ezer, 18 és 21 év közötti fiatal van, akik első alkalommal voksolhatnak.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Akinek gondja van azzal, hogy a magyar külügyminiszter konfliktusokat vállal, legalább akkor ne rúgjon bele, amikor barátkozik!

Listás szavazás

A szlovákiai választási rendszerben kizárólag pártlistákra lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár egyéni képviselőre nem tud szavazni, de a szlovák választási rendszer lehetőséget ad arra, hogy választott párt listáján a leginkább rátermettnek vagy éppen legszimpatikusabbnak tartott jelölteket külön bejelölhessék. 

Ezek az ún. elsőbbségi, vagy más gyakran használt kifejezéssel a preferenciaszavazatok.

Fontos tudnivaló, hogy legfeljebb négy jelölt karikázható a listán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy négynél kevesebb jelölt is bekarikázható, az elsőbbségi szavazatok akkor is érvényesek lesznek.

Amennyiben a választó a kitöltésnél elrontja a szavazólapot, az összeset visszaadja a választási bizottságnak, és újakat kap. A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lepecsételt dobozba kell dobni, oda kerülnek az elrontott szavazólapok is. 

Aki szavazólapot visz ki a választási helyiségből, az szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságot kaphat.

Levélszavazatok

A levélszavazatokat már le lehetett adni, így rekord mennyiségű, 58 779 választópolgár szavazott levélben külföldről. Eredetileg összesen 72 993-an regisztráltak a levélszavazásra. A szavazólapot tartalmazó válaszborítéknak szeptember 29-én délig kellett megérkeznie a belügyminisztériumba.

***

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK

 

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. szeptember 30. 09:36
Röviden: A szlovákok már eurósok és ki vannak herélve. Folyományként: Magyar nem jut be, Fico meg nem nyer. A választók nem mennek el szavazni (magyar)
Felhasználo74
2023. szeptember 30. 09:20
Ezek szerint lehet készülni az uj előre hozott választásokra mondjuk úgy egy év elteltével
need-info
2023. szeptember 30. 08:32
"A választáson 24 politikai párt méretteti meg magát." Ezek betegek?
lististerc
2023. szeptember 30. 08:20
Tripla vagy semmi szavazás a magyaroknak: vagy parlamenti és kormányképviselet - vagy vége a történetnek. Újabb négy év fogyást már nem bírnak ki.Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!