Máté Gábor: Én Pesten született zsidóként holnap visszamehetek Tel-Avivba, de a Jeruzsálemben született palesztin barátom még látogatóként sem utazhat be – ez képtelenség

2023. október 22. 10:23

„Tömegek élnek évtizedes elnyomás alatt és kiszolgáltatottságban, éheznek, szenvednek a víz és az egészségügyi ellátás hiányától. Nem lehet eltekinteni, semmibe venni a szenvedésüket, mert annak ilyen borzalmas és elviselhetetlen következményei lehetnek” – mondta a 444-nek a világhírű kanadai-magyar pszichológus.

2023. október 22. 10:23
null

Interjút adott a 444.hu-nak Máté Gábor, a világhírű kanadai-magyar pszichológus.

A beszélgetésben szó esett a kapitalizmusról, a traumákról, illetve a jelenlegi izraeli-palesztin helyzet okairól is. Ez utóbbi kapcsán Máté elmondta: a zsidó nép rengeteg szenvedésen ment keresztül Európában, szüksége volt egy hazára, ami egyébként is, de a XX. század borzalmai nyomában érthető volt. „Néptelen földet a földtelen népnek” – szólt a jelszó, csakhogy nem volt néptelen föld: a mai Izrael területén laktak már évezredek és évszázadok óta a palesztin arabok.

Máté szerint a palesztinai arabok elüldözése nélkül nem lehetett volna megalapítani az izraeli államot, és ezek az üldözésük rendkívül kegyetlen módon zajlottak.

„A gázai lakosság 70 százalékát Izrael mai területéről üldözték el, és soha nem térhettek vissza. Én Pesten született zsidóként holnap visszamehetek Tel-Avivba, és kérvényezhetem az állampolgárságomat a right of return joga alapján, de a Jeruzsálemben született palesztin barátom még látogatóként sem utazhat be - ez képtelenség” – jelentette ki Máté, ugyanakkor leszögezve: amit a Hamász elkövetett, háborús bűntett, kegyetlenség volt, amire semmilyen mentség és értelmes emberi magyarázat nincs.

Megérteni is alig lehetséges, ám ha legalább megkíséreljük felfogni, látnunk kell, kik a palesztinok és min mentek keresztül. Ciszjordániában jártam tavaly, ahol olyan nőkkel dolgoztam együtt, akiket izraeli börtönökben kínoztak meg, elviselhetetlen volt látni, milyen szenvedést kellett megélniük. A legbrutálisabb erőszakot kell elszenvedniük. Gáza, jártam ott, még annál is pokolibb hely. Ahogy Baruch Kimmerling, a jeruzsálemi Héber Egyetem egykori szociológiaprofesszora, mondta: »Gáza a világ legnagyobb koncentrációs tábora.« Tömegek élnek évtizedes elnyomás alatt és kiszolgáltatottságban, éheznek, szenvednek a víz és az egészségügyi ellátás hiányától. Nem lehet eltekinteni, semmibe venni a szenvedésüket, mert annak ilyen borzalmas és elviselhetetlen következményei lehetnek” – mesélte a pszichológus.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet kitörni a kollektív traumák újratermelődéséből, Máté azt válaszolta, hogy túlzott mértékben azonosítjuk magunkat származásunkkal és identitásunkkal, az identitásaink foglyul ejtenek bennünket, ahogy az is, ha csak a múltunkkal, történelmünkkel és azon keresztül sérelmeinkkel azonosítjuk magunkat.

Naivan hangzik talán, de nem magyarok, oroszok, zsidó, arabok, szerbek vagyunk mindenek előtt, hanem emberek, és mindenki csak élni akar. Szabadon és biztonságban” – jelentette ki.

Amikor cionista voltam fiatal koromban, egyféle szemüvegen keresztül láttam a világot; csak egyféle szenvedésre voltam érzékeny. Fogalmam sem volt arról, hogy az igazságnak van másik oldala is. De a tapasztalataimnak köszönhetően képes voltam megváltoztatni az álláspontomat.
Az ilyen helyzetben a tudatosság és éberség segít a legtöbbet. Nyitottnak kell lennünk erre. Ezzel nem adjuk fel magunkat, és azt, ahonnan jövünk, csak megértjük a másik álláspontját” – mesélte el saját történetét Máté.

A teljes interjú előfizetéshez kötött, a 444 cikke itt érhető el.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Összesen 302 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. október 24. 14:10
de Francecatalina11 2023. október 24. 12:20 Ez nem a vitatkozás előszobája, mert a vitatkozás feltétele egy minimum adag jóhiszeműség aminek teljes hiányában van antiszemita kommentjei alapján. " hát van ilyen antiszemitázósdi szokás... "Sulamit Aloni volt izraeli oktatási miniszter az antiszemitizmusról: Ez egy TRÜKK, mindig használjuk. Ha valaki Európából bírálja Izraelt, akkor felhozzuk a holokausztot, ha pedig ebben az országban (Amerikában) kritizálja Izraelt, arra azt mondjuk, hogy antiszemita. És a szervezet erős, és sok pénze van, a kapcsolat pedig az amerikai és az izraeli zsidó intézmények között nagyon erős, ők pedig különösen erősek ebben az országban, mint ahogy azt Ön is tudja. "
catalina11
2023. október 24. 11:01
de Francecatalina11 2023. október 24. 09:21 Nincs értelme annak hogy vitába lépjek egy elvakult antiszemitával aki minden rossz mögött a zsidókat véli felfedezni. " beszari alak maga de France. Pontosan úgy reagált, mint a többi libernyák. Pénz és lapok nélkül ült le kártyázni. A parti közben fosta szót, terelt, mellébeszélt, blöffölt, aztán mikor virítani kellene, sehol semmi. A végén pedig kijelenti, hogy "Matt" és belemosolyog a tükörbe.
klauzal
2023. október 23. 19:50
Világhírü? Pszichologus? Erről nem vagyok biztos,de igen hogy nagyon egyoldalú veleme nyet ad. Nem emlitett egyaltalan hogy a Hamasz elite szupergazdag,sok penzt kapnak Qatarbol,EUból,stb es az egesz penzt megy fegyver es alagut csinalas... Se emlit hogy aki akar delre menekulni,agyon lovi.,szoval sajat nepe. Se emlitti hogy iskolakban,korhazban tesznek a palesztinok a raketa infrasztruktura. Sok penz van a Hamasznak,de nem a sajat nepere javara hasznalja hanem probalja megsemiteni a szomszed orszag mert nem tud birni hogy van egy zsido ållam! Egy atlagos pszichologus legalabb probalja latni a dolog szelesebb szemuvegel es nem ilyen egyoldalu. Akkor nem ertem hogy ez az ember tud lenni vilaghiru???
catalina11
2023. október 23. 10:44
KuntaKinte Nem a zsidók, hanem az arabok többsége (=és az arab oszágok ÖSSZESE) utasította el 1945-ben a kétállami megoldást. " hát ez nem meglepő KuntaKinte, mert hogy az általuk lakott területen akartak létrehozni egy nem arab államot. Egyébként Hitler azon szándékát sem méltányolták, hogy vissza akarta szerezni a a pár évvel korábban még teljesen Németországhoz tartozó területeket. Képzelje, el ha most a besenyők előállnának azzal, hogy Magyarországon szeretnének egy államot létrehozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!