Volt német kancellár: 2022 márciusában megvolt a békemegállapodás az oroszok és az ukránok között

2023. október 28. 18:51

Schröder szerint az amerikaiak nem akarták a kompromisszumot Ukrajna és Oroszország között.

2023. október 28. 18:51

A békemegállapodás 2022 márciusában megvolt az oroszok és az ukránok között, de végül mégis megbuktak a két ország közötti béketárgyalások – állítja Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, a bennfentes.net által szombaton közölt nagyinterjúban.

Schröder, aki 1998 és 2005 között volt német kancellár, a kritikák kereszttüzébe került, miután egészen mostanáig megtartotta jövedelmező igazgatósági pozícióját a Rosneftnél, amelyet 2017 óta töltött be.

Az oroszok fenyegetve érezték magukat

Arra a kérdésre, hogy a béketervet vissza lehet-e állítani, Gerhard Schröder azt válaszolta: „Igen. És az egyetlenek, akik ezt kezdeményezhetik, Franciaország és Németország”. Szerinte Olaf Scholz kancellárnak és Macron francia elnöknek kellene kiállnia az ukrajnai békefolyamat mellett, „mert ez nemcsak amerikai, hanem mindenekelőtt európai ügy”.

„Szerintem végzetes hiba volt Putyin részéről a háború kirobbantása. Ugyanakkor számomra egyértelmű, hogy Oroszország fenyegetve érzi magát” 

– fűzte hozzá a 79 éves volt szociáldemokrata politikus, aki szerint nem fenyeget Európát senki; „ez a félelem, hogy az oroszok jönnek, abszurd”.

Törökország a NATO tagja, vannak rakétái, amelyek közvetlenül elérhetik Moszkvát. Az Egyesült Államok a NATO-t Oroszország nyugati határához akarta vinni, például Ukrajnával mint új taggal. Mindezt fenyegetésnek érezték az oroszok – mondta. „Ennek vannak irracionális vonatkozásai is, ezt nem tagadom” – jegyezte meg a volt kancellár, hozzátéve, az oroszok e kettő keverékével reagáltak: félelem és előretolt védekezés.

Orosz-ukrán béketárgyalások

Gerhard Schröder felidézte, 2022-ben kapott egy felkérést Ukrajnából, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között. A kérdés az volt, hogy tudna-e üzenetet közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Szólt arról is, hogy a 2022 márciusában Isztambulban Rusztem Umjerovval folytatott béketárgyalásokon az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert nem volt rá lehetőségük. Mindenről, amiről beszéltek, először az amerikaiakkal kellett egyeztetniük.

Közölte, az volt a benyomása, hogy semmi sem történhetett, mert minden másról Washingtonban döntöttek. 

„Ez végzetes volt. Mert az eredmény most az lesz, hogy Oroszország szorosabban kötődik Kínához, amit a Nyugat nem akarhat” 

– mondta. Úgy fogalmazott: az európaiak kudarcot vallottak. „Lett volna egy ablak 2022 márciusában. Az ukránok készek voltak beszélni a Krímről” – jelezte.

Hozzátette: Szerinte az amerikaiak nem akarták a kompromisszumot Ukrajna és Oroszország között. Az amerikaiak úgy gondolják, hogy az oroszokat le lehet „nyomni”.

(MTI)

Nyitókép: AFP/CHRISTOPH SOEDER


  
 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. október 29. 22:56
julius68-2! AZ USA a saját érdekei szerint tett, tesz, a NAGYON nagy baj az, hogy az EU is az USA érdekei, és nem Európa érdekei szerint tett, tesz!
gyaloggos
2023. október 29. 22:54
KONKRÉTAN nem tudtuk, hogy komoly lehetőség volt a megegyezésre, azt azonban tudtuk, tudjuk, hogy az USA irányítja Vologyimirt, azaz az USA -n múlott, múlik, hogy mikor ér véget ama háború!
julius68-2
2023. október 29. 11:15
Az USA máris cáfol, vagy mégse.
julius68-2
2023. október 29. 10:53
Márpedig ha az USA intézte, akkor finanszírozza ő Ukrajnát ha akarja. Az USA bűne ezek szerint, hogy Európát gazdaságilag meggyengítette. Az EU-nak nincs köze a konfliktushoz, az ukránok ha harcolni akartak, akkor harcoljanak, csak ne a mi pénzünkből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!