Ferenc pápa szerint egy ember élete értékesebb, mint egy állaté – felháborodtak állatvédők

2023. november 21. 08:06

A Szentatya újra és újra kiáll az álláspontja mellett: egy kutyát nem lehet úgy szeretni, mint egy kisgyereket.

2023. november 21. 08:06
Ungvári Ildikó

Tíz éve tartó pápasága alatt Ferenc pápának több társadalmi csoportot sikerült már meghökkentenie bátor kijelentéseivel. A Szentatyára neheztelnek többek között az állatvédők is, akik rossz néven vették, hogy Jorge Bergoglio többször is hangot adott a meggyőződésének, 

miszerint egy kiskutya nem helyettesíthet egy kisgyereket, 

vagyis nem lehet a gyermekvállalás alternatívája egy állat örökbefogadása.

Több állatorvosra van szükség, mint gyerekorvosra

Az elmúlt években Ferenc pápa többször is kiállt az álláspontja mellett, hogy egy kutya nem lehet a gyermekvállalás alternatívája, és hibás gondolkodás egy kisállatot gyermekünkként szeretni, vagy egy kutya örökbefogadására a gyermekvállalás alternatívájaként tekinteni. 

Pápasága alatt több ilyen helyzettel is találkozott, amik egytől egyig felháborították őt. Legutóbb a napokban beszélt ilyen jellegű aggodalmairól, amikor az Olasz Kórházi Fül-orr-gégészek Szövetségének (Aooi) és az Olasz Gyermekgyógyászok Szövetségének (Fimp) tagjait fogadta a Vatikánban. Utóbbiakhoz pedig a következő szavakat intézte:

Lehet, hogy ezt most nem kéne mondanom, de mégis kimondom: manapság az emberek inkább egy kiskutyát választanak egy kisgyerek helyett. Miközben az önök munkája egyre kevesebb, egyre több állatorvosra van szükség. És ez nem jó jel” – mondta a Szentatya, aki nem először vesz észre hasonló jeleket.

Ferenc pápa többször is egyértelművé tette: egy kutya nem helyettesíthet egy gyereket

Májusban egy, az olasz népességcsökkenéssel foglalkozó konferencián két személyes történetet is felidézett, amelyek szerinte mind azt mutatják, hogy a születésszámok csökkenéséhez jelentős mértékben hozzájárul, hogy 

az emberek a kutyájukat kezdik „kisbabájukként” szeretni.

Mindkét történet a közelmúltban történt, az egyik a titkárával, a másik vele személyesen.

A titkárom épp a Szent Péter téren haladt keresztül, amikor észrevett egy babakocsit toló nőt” – kezdett bele a történetbe, majd elmondta, jóérzésű papként közelebb ment a kocsihoz, hogy megnézze a benne fekvő kisgyereket. És ekkor érte a döbbenetes felismerés: a kocsiban egy kiskutya volt.

A pápa pár napra rá személyesen is megtapasztalta, milyen a kutyák iránti túlzásba vitt gyengédség, amikor 

egy nő a táskájából kapott elő egy kiskutyát előtte, és azt kérte: „Áldja meg a kisbabámat”. 

Ferenc pápa elmondása alapján annyira felháborodott a jeleneten, hogy megszidta a nőt, amiért egy kutyát babusgat, miközben a világon rengeteg gyerek éhezik.

Aki nem szereti az állatokat, a gyerekeket sem szereti?

Ferenc pápa határozott kiállása a gyermekvállalás mellett nem aratott osztatlan sikert, állatvédők azonnal kritizálni kezdték a Szentatyát. Ironikusnak nevezték, hogy pont az a pápa szólal fel az állatok ellen, aki védőszentjének az állatokkal beszélő Assisi Szent Ferencet választotta, aki testvéreinek nevezte az állatokat.

Aki nem szereti az állatokat, a gyerekeket sem szereti, mert aki képes az érzelmekre, az ugyanúgy érzi az állatok, mint a gyerekek felé

 – vélekedett a pápa kijelentései után Carla Rocchi, a Nemzeti Állatvédelmi Hivatal (Enpa) elnöke – „Biztosak vagyunk benne, hogy ha kicsit elgondolkodna a kijelentésén, a pápa is rájönne a tévedésére, hiszen ahol szeretet van, ott a szeretet mindenkire érvényes. Hiszen az egyház is ezt mondja, hogy Krisztus szeretete határtalan” – tette hozzá.

Több állatorvos is rossz néven vette a pápa kijelentését. Zaccaria Di Taranto, az Állatorvosok Szövetségének vezetője úgy véli, „a társadalmunk megváltozott, ahogy az igények is. A kutyák és a macskák ma már elengedhetetlen részei az életünknek. Különösen a nagyvárosokban, ahol a névtelenség és a magány legjobb ellenszere egy háziállat”.

Lehet szeretni az állatokat

A pápát annak ellenére érte a kritika, hogy nem támadta konkrétan az állatokat, sem azokat, akik házi kedvencet tartanak otthon. Csak arra hívta fel a figyelmet több alkalommal is, hogy 

az állatok iránti szeretet nem helyettesítheti az ember és ember közötti szeretetet. 

És ez – hiába hivatkoznak a krisztusi szeretetre az állatvédők – összhangban van az egyház tanításával.

A szentírás szerint ugyanis az ember az egyetlen élőlény, akit Isten saját képmására teremtett, csak neki adott értelmet és szabadakaratot, így csak az ember üdvözülhet. Így bármennyire is szeretjük a kisállatainkat, az irántuk érzett szeretet nem hasonlítható egy másik emberi lény iránt érzett szeretethez.

Bergogliónak emellett abban is igaza volt, hogy Olaszországban egyre kevesebb gyerek születik. 

2020-ra már 1,24-re esett a termékenységi ráta Olaszországban. 

Éppen ezért az olasz társadalom fennmaradása szempontjából sem mindegy, hogy a fiatalok inkább kutyát vagy gyereket vállalnak.

Nyitókép: HuffPost/Twitter

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamilla
2024. január 19. 13:40
én szeretem az állatokat, a marhát, halat, csírkét, a pulykát. a kutyát meg a macskát speciel nem.
nzoltan-818
2024. január 18. 14:01
A Szentatya szerint, "egy kutyát nem lehet úgy szeretni, mint egy kisgyereket." Ah..., dehogy nem lehet,...de ahhoz kutya szint közeli értelmi képesség szükséges. Szerencsére az élővilágban az amőbáktól az emberig, a szülők többsége a saját gyerekét, faját, törzsét, nemzetét részesíti előnybe, ... de mindig vannak abnormális kivételek.
ProletarFC
2024. január 11. 11:42
Aki így gondolkodik mint ez a buta pápa , az el fog bukni a végső próbán - úgy látszik ne mismeri a hinduk szent vallásos eredeteposzát a Mahábháratát sem Sibi király történetét, hiszen Sibi király a saját húsából vág ki egy darabot, hogy az üldözött galamb súlyának megfelelő emberhússal a ragadozómadár követlését teljesítse és így dicsőül meg, mindenféle jöttment tróger és pápa nem léphet be a mennyek országába. ha nem képes az életét feláldozni egy állat életéért.
voltospultos-2
2024. január 11. 11:00
Survival of the Fittest. Maximálni kell a Föld lakosságát és kiválogatni a hasznosakat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!