Putyin aláírta az atomcsend-egyezmény ratifikációjának visszavonását – az EU és az USA sem hagyta szó nélkül

2023. november 02. 21:17

Az orosz parlament arra hivatkozva döntött a ratifikáció visszavonásáról, hogy az Egyesült Államok törvényhozása egyelőre nem ratifikálta az egyezményt.

2023. november 02. 21:17

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt. A CTBT egyelőre nem lépett hatályba, mert nem ratifikálta az ehhez szükséges elegendő számú állam.

Az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott CTBT-t 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. 

Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea ezt nem tette meg.

Az orosz parlament arra hivatkozva döntött a ratifikáció visszavonásáról, hogy egyelőre

az Egyesült Államok törvényhozása sem ratifikálta az egyezményt.

A nukleáris kísérletek betiltásáról szóló szerződés ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt először az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma fogadta el, majd október végén a felsőház is jóváhagyta, egyhangúlag. 

Az EU-ban nem nézik jó szemmel a lépést

„Oroszország azon szándéka, hogy visszavonja az átfogó atomcsend-egyezmény ratifikációját, a nemzetközi biztonság iránti orosz elkötelezettség komoly visszaesését jelenti, és aláássa az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására és a leszerelésre irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseket” – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az egyezmény kulcsfontosságú a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából.

„Az Európai Unió mélységesen elítéli Oroszország döntését” 

– fogalmazott. „A nemzetközi béke és biztonság szempontjából döntő fontosságú, hogy minden állam teljes mértékben betartsa a nukleáris fegyverekkel végzett kísérleti robbantásokra vagy bármely más nukleáris robbantásra vonatkozó moratóriumot, és tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely ellentétes az egyezmény tárgyával és céljával” – húzta alá.

Az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy továbbra is tartsa tiszteletben az egyezmény célját. Felszólít továbbá minden olyan államot, amely még nem tette meg, hogy előfeltételek és további késedelem nélkül írja alá és ratifikálja a CTBT-t – jelentette ki.

Az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken mély aggodalmát fejezte ki Oroszország azon döntése miatt, hogy visszavonja az Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) ratifikálását. Kijelentette, hogy ez a lépés jelentős lépés a rossz irányba, és alááshatja a nemzetközi fegyverzetellenőrzési rendszerbe vetett bizalmat – olvasható a Portfolión.

Blinken megjegyzéseit a Külügyminisztérium november 2-án kiadott közleménye hozta nyilvánosságra.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail METZEL

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. november 04. 14:44
Nem csoda. Az USA és csatlósai már (hadüzenet nélküli) háborúban állnak oroszországgal...!
jandor
2023. november 03. 20:48
A világűrben robbantgassatok, min régen a jenki állatok. Hogy a sok NATO mühold érezze a törődést.
connorj
2023. november 03. 03:15
"Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea ezt nem tette meg." NA MENTEK TI SZÉPEN A PICSÁBA.
Falióra tábornok
2023. november 03. 02:19
érthető lépés. furcsán vette ki magát, hogy orkisztán atomcsend egyezmény részeseként fenyegetőzik rendszeresen nukleáris fegyverek alkalmazásával. macigyev is feszélyezve érezte magát, nem tudott rendesen lelazulni a fenyegető kommentelés előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!