Rekordok költségvetése: szétszálaztuk, mire költi jövőre a pénzt az Európai Unió

2023. november 24. 10:30

1,5 millió euróért dokumentáció, 3 millió euróért fesztivál, de jut szavazásra való buzdításra, ahogy fizetésemelésre is pár száz millió euró.

2023. november 24. 10:30
null
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Európai Unió 2024-es költségvetését, ami rekordméretűre sikeredett: a teljes összege 189,4 milliárd eurós kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd euró. Soknak tűnik? Az is, de 

sikerült az első tervezetekhez képest 5,6 milliárd eurót lefaragni belőle.

A szerdai szavazás volt az utolsó lépés a költségvetési procedúrában, így hát itt már érdemes volt az MCC Brussels szakértőinek segítségével szétszálazni a dolgokat, hogy kinek-mire-mennyi jut.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Számvevőszék arra jutott, hogy a 2022-es uniós költségvetés 4,2%-át, azaz 8,2 milliárd forintot egészen egyszerűen rosszul költöttek el. A Számvevőszék jelentése egy fontos jogi-pénzügyi disszonanciát tárt fel: az uniós forrásokat a lejáratuk előtt el kell költeniük, viszont emiatt gyakran feleslegesen „elszórják” gondolva, inkább legyen elköltve időben valamire, mintsem hogy vissza kelljen utalni.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekes csomag: „Igazság-minisztérium”, katonai mobilitás, „fektcsekkerek” és miegymás

A 2024. évi költségvetésről szóló uniós sajtóközlemény kiemelte, hogy 250 millió euróval több jut humanitárius segítségnyújtásra, 10 millióval több a katonai mobilitásra, 4,5 millióval több pedig az európai uniós jogok és értékek programra, amivel védeni és népszerűsíteni akarják a különféle uniós szerződésekben leszögezett jogokat és értékeket. Hogyan? 

„Nemzeti és transznacionális szinten tevékenykedő civil társadalmi szervezetek támogatása révén”.

Kísérleti projekteknek és előkészítő intézkedéseknek is sikerült jópár milliót elkülöníteni. Például 3,1 millió euró jut az „Európai Narratívák Megfigyelőközpontjára, a dezinformáció elleni küzdelem érdekében”.

Apró megjegyzés

Csak nem merték „Igazság-minisztériumnak” hívni...

9 millió euró jut „Az európai nyilvánosság: új online médiakínálat a fiatal európaiak számára” c. projektre, ahogy 2,6 millió euró jut az oroszoknak, pontosabban az orosz háztartások „megbízható információkkal való ellátására”. De európai háztartásoknak is szeretnének segíteni a „megbízható” információ elérésében, ugyanis 1,6 millió eurót fordítanának egy európai tényellenőrző hálózatra, hogy ezzel küzdjenek a dezinformáció ellen.

Lesz 2,9 millióból médiaszabadság központ, ahogy másik 3 millióból újságírás és médiafesztiválra is futotta.

1,5 millió pedig arra kell, hogy dokumentálják a munkaidő szervezésével és csökkentésével kapcsolatos „jógyakorlatokat” Európában.

809 millió euró jut a Frontex számára, 9,1 millió pedig a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének.

57,6 millió euró jut „az Unió demokratikus életében való részvétel” növelésére, összesen 159,6 millió euró jut hasonló programokra.

Fizetésemelésre pedig 186,7 millió euró jutott, így összesen már több mint 3,5 milliárd forint jut juttatásokra. A legtöbb ebből az EU Bizottság személyzetének megy majd, 2,5 milliárd euró. Az európai parlamenti képviselőknek pedig 92,7 millió euró jutott, ahogy 8,8 millió euró jutott az EU Parlament sofőrjeinek is.

Vannak érthető és logikus részek is azért

A sok „érdekesség” mellett jutott azért fejlesztésre és vállságkezelésre is: az EP-képviselők 666,5 millió euróval megnövelték az ukrajnai háború következményeinek és a globális kihívások kezeléséhez, valamint a fiatalok, köztük a fiatal gazdálkodók támogatásához elengedhetetlen programok és szakpolitikák finanszírozását. Emelték emellett a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő programok finanszírozását, az antiszemitizmus elleni küzdelmet és a zöld átmenetre irányuló erőfeszítések megerősítését szolgáló programok költségvetését is.

Többek között 250 millió euróval növekedtek a humanitárius segítségnyújtásra szánt összegek, 150 millió euróval a szomszédsági, a fejlesztési és nemzetközi együttműködési programok költségvetése, 85 millió euróval a Horizont Európa program, 30 millió euróval a közlekedési infrastruktúra, 60 millió euróval az Erasmus+ program, 20 millió euróval a LIFE program éves finanszírozása. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 20 millió euróval lett több, 10 millió euróval nőtt az uniós polgári védelmi mechanizmus és 10 millió euróval a katonai mobilitás támogatása.

Nyitókép: Életkép a 22-i szavazásról
Forrás: FREDERICK FLORIN / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viator-11
2023. november 24. 14:59
Amikor az ember az euromilliók áramlása végpontjában, teljesen véletlenül valami lélekben (vagy valóban) pajeszos semmihezértő választott népséget talál. Ez sajnos egy gyakori és visszatérő oka az antiszemitizmusnak. Szólni kéne a leviták törzsének, hogy az Ószövetség régen volt, elkezdhetnének már végre valóban dolgozni. Mielőtt belémkötögetnének: Izraelben is ez a baj velük.
bodrigyuri
2023. november 24. 14:21
Vagy a nertől tanulták, vagy fordítva. A legjobb akkor is a mezőgazdasági miniszter 2,2 milliárdos ügye mostanában.
Performan
2023. november 24. 14:19
A fizetésemelés a legfontosabb. Eva Kaili adja a mértéket. Ha neki jár az évi 200 millió euró, akkor a többiek alappal követelhetik maguknak is a bolsevik célprémiumot.
bagira002
2023. november 24. 14:14
Székelyföldi úszómedencés villába oda jártok fürödni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!